Waterplantenbakken van de RDM gaan Nieuwe Maas weer tot leven wekken

Als we het over de waterkwaliteit hebben, dan zijn de Nieuwe Maas en de alle Rotterdamse havens er stevig op vooruit gegaan. Dat betekend overigens niet dat er dan meteen ideaal is voor allerlei waterdieren. Daarom heeft Tieme Haddeman in de RDM-campus op Heijplaat een drijvende (water)plantenbak ontwikkeld. 
 
Hij deed dit in opdracht van Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam. Beide zijn verplicht om de rivier en de havens in ons gebied te vergroenen. Ze hadden alleen geen idee hoe. Buiten de stad heeft de rivier genoeg groene oevers waar met kleine aanpassingen veel resultaat behaald kan worden als het gaat om groenere oevers waar veel waterdieren kunnen leven. In de stad en de havens is dat lastiger omdat alle oevers en kades van steen zijn. Daarnaast groeien er in de rivier amper planten omdat er dieper dan 1,5 meter geen zonlicht meer doordringt en planten dus niet kunnen groeien. 
 
Om dat probleem te tackelen heeft Haddeman, een 32-jarige tuinarchitect woonachtig in Kralingen een wel heel bijzonder soort plantenbak ontwikkeld. Je kan het zien als een groen eiland. In het midden zitten vier drijvende plantenbakken met daarin allerlei verschillende soorten gras. Aan de zijkanten hangen panelen die deels onderwater liggen waar waterplanten aan kunnen groeien. Tussen die waterplanten en die wortels kunnen dan weer vissen leven en zo wordt de rivier stukken groener en levendiger. 
 
Komende maandag wordt het drijvende groene eiland officieel onthuld. Daarom ligt het eerste exemplaar nog goed verborgen op Heijplaat. Wel is Tieme Haddeman inmiddels bezig met het bouwen van een tweede drijvende eiland. 010nu was er bij tijdens het testen.