Heb jij wel eens gehoord van een snoekenpaaiplaats? Wij ook niet. Een snoekenpaaiplaats is een plek waar snoeken zich kunnen voortplanten. En dat is onmisbaar voor de waterkwaliteit in onze stad. Watersysteembeheerder Jan Pieter neemt ons mee naar zo’n snoekenpaaiplaats bij de Bergse Plas en legt ons uit waarom ze zo belangrijk zijn.
In de zomer wordt de Bergse Plas, tussen Hillegersberg en Schiebroek, door veel Rotterdammers gebruikt voor wateractiviteiten. Varen met de boot, zwemmen, suppen; bedenk het maar. Daarom is de kwaliteit van het water in de plas erg belangrijk en daar helpen dus de snoeken bij. Jan Pieter vertelt: ”Het is belangrijk dat de vissen in beweging blijven, snoeken zijn roofvissen en zitten achter andere vissen aan.”
De paaiplaats zelf is een weiland dat is ondergelopen met water. Het is belangrijk voor snoeken om zo’n goed plekje te hebben: ”De snoeken kunnen op het weiland hun eigen plekje zoeken om te paaien, we laten het water hoog staan zodat het warm wordt, dat vinden ze fijn.” Om de snoeken op de paaiplaats te krijgen is er een vistrap aangelegd. Dit is letterlijk een trap voor vissen waarmee ze omhoog en omlaag kunnen. De paaiplaats ligt een stukje hoger dan de Bergse plas, vertelt Jan Pieter. De snoeken worden vervolgens weer vrijgelaten via een visvriendelijke pomp in de Bergse Plas, nadat ze gecontroleerd zijn op hun gezondheid.