“We doen het niet voor bewoners, maar met bewoners.”

In 2015 is de gemeente begonnen met het project: Mooi, Mooier Middelland. De gemeente, bewoners en andere organisaties slaan de handen in één om van Rotterdam-West een betere buurt te maken. Daarom zijn er zijn in de zomer allerlei leuke activiteiten op het Johannes de Vouplein en het Oostervantplein.

De bewoners worden actief betrokken bij de wijk verbeteren. Niels Hoogwerf is gebiedsnetwerker en hij merkt dat de buurt betrekken echt werkt:
“Bewoners zijn uiteindelijk experts in hun eigen buurt. Zij weten het beste wat er speelt. Zij weten vaak ook het beste hoe zij de problemen kunnen oplossen. We merken gewoon dat we hele andere oplossingen krijgen als je het samen met bewoners doet. En sterker nog, we proberen in dit programma altijd te zeggen: ‘we doen het niet voor bewoners, maar met bewoners’. Of nog beter: bewoners doen het zelf.”

In de wijk wordt er veel verbeterd.Het Johannes de Vouplein gaat op de schop. Er komt meer groen, een voetbalveldje en er komen nieuwe speeltoestellen. Voordat die werkzaamheden beginnen hebben de kinderen een leuke dag op het plein. Ze schilderen een kaart van het de wijk en maken een voetbalgoal. Ook op het Oostervantplein wordt 15 weken lang elke woensdagmiddag leuke activiteiten georganiseerd. Het doel is niet alleen om de kinderen een leuke middag te bezorgen, maar het is ook een manier om met de buurtbewoners in gesprek te komen.

In 2018 loopt het project ten eind. Niels zal ook dan nog nauw betrokken blijven bij de wijk:

“Het is wel interessant wat er gaat gebeuren nadat we klaar zijn met dit programma. De hoop is dan dat de wijk zo sterk en communicatief is geworden dat ze het niet meer nodig hebben. Dat is eigenlijk wel het droombeeld waar je naar toe werkt. Of dat gaat lukken is niet alleen van mij of de gemeente afhankelijk, maar ook of de bewoners dat met elkaar organiseren.”