Weekoverzicht 010nu: Documentaire over Shabu, zorgen over hoge prijzen en bombardementsslachtoffers uit de anonimiteit

Er is weer een hoop gebeurd deze week, maar het belangrijkste onderwerp is natuurlijk de herdenking van het bombardement op 14 mei 1940, 82 jaar geleden. Daarnaast volgden we Rotterdamse tiener Shabu, die de hoofdrol speelt in een documentaire en vroegen we diverse voorbijgangers wat zij vinden van de prijsstijgingen in de supermarkten.

Tijdens het bombardement op 14 mei 1940 is een groot deel van Rotterdam verwoest door de bommen en de daaropvolgende brand. Het aantal slachtoffers dat viel werd jarenlang geschat tussen de 800 en 1400, maar was nooit zeker. Het Stadsarchief Rotterdam is vorig jaar in samenwerking met Stichting Voorouder gestart met een onderzoek naar de slachtoffers. Niet alleen om hen te identificeren, maar ook om hen een naam en verhaal te geven.

Uit dit onderzoek is een lijst met ruim 1100 namen gekomen, waarvan er op zaterdag 14 mei 800 zijn voorgelezen in de Laurenskerk. OPEN Rotterdam was hier live bij. Ook hebben we deze week een uitgebreid verslag gemaakt van hoe het onderzoek tot stand is gekomen, dat kun je hieronder terugkijken:

Parkeerboetes terugbetalen
De documentaire ‘Shabu’ volgt de veertienjarige Rotterdammer met dezelfde naam, die met een joyride zijn oma’s auto total loss heeft gereden. Hij zet alles op alles om het geld van de boetes, maar liefst 1200 euro, terug te verdienen. Hij verzint allerlei baantjes om aan het geld te komen zoals ijsjes verkopen en bij de supermarkt werken, maar dat blijkt uiteindelijk niet genoeg geld op te leveren.

Uiteindelijk bedenkt Shabu een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Lukt het hem om al het geld bij elkaar te sprokkelen voordat zijn oma terugkomt van vakantie?

Prijsstijgingen
Afgelopen week was ook de week van Extraatje010. In deze week besteedt de gemeente extra aandacht aan mensen die wat minder te besteden hebben. Zo waren er op meer dan 40 plekken in de stad inloopspreekuren georganiseerd om Rotterdammers te helpen bij het aanvragen van bijvoorbeeld energietoeslag.

OPEN Rotterdam ging de straat op om te vragen wat de gemiddelde Rotterdammer nou eigenlijk merkt van de prijsstijgingen. Want niet alleen gas en licht wordt duurder, ook boodschappen stijgen de afgelopen tijd flink in prijs.