Weekoverzicht 010nu: Keti koti, Tamina wordt kaaskop, mosselen en energiearmoede

Op verschillende plekken in Rotterdam werd 1 juli Keti Koti gevierd. Op die dag in 1863 werd de slavernij in Suriname en de Antillen afgeschaft. Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’. In het wijkpark Oude Westen is live muziek, veel eten en gezelligheid om de verbondenheid en vrijheid te vieren. OPEN Rotterdam was er live bij en proeft de sfeer.

Al 22 jaar woonde Tamina, die oorspronkelijk uit Azerbeidzjan komt, in Nederland. Het gezin is blij, want zij en haar moeder hebben eindelijk verblijfspapieren gekregen. “Wij waren al kaaskop, maar half. Nu worden wij echte kaaskoppen”, lacht Tamina op weg naar het gemeentehuis.

Kaat Mossel is al jaren een Rotterdams icoon. Het restaurant aan de Admiraliteitskade in Kralingen is een specialist in zeebanket. Chef en eigenaar Ron en zijn vrouw Marie-Claire mochten de eerste bodemcultuur mosselen van het jaar in ontvangst nemen. Diverse bekende Rotterdammers waren aanwezig bij dit fijne moment.

Met de stijging van de energieprijzen wordt energiearmoede een steeds groter probleem onder Rotterdammers. Is hier iets tegen te doen? In Stemmen! vragen we buurtbewoner Nel Broekhuizen, wijkraadslid Rini Vermeulen en gemeenteraadsleden Mina Morkoc en Agnes Maassen naar mogelijke oplossingen.