Weekoverzicht 010nu: Watersnood in Suriname, paarden in Kralingen en de RRKC wordt opgeheven

Eerder deze week had OPEN Rotterdam contact met Wilgo Pengel, de Rotterdamse lijsttrekker van Wij Kleurrijk Rotterdam. Wilgo is in Suriname, waar op dit moment een grote watersnoodramp aan de gang is. De overstromingen hebben al waterschade aangericht in meer dan 12.000 huizen en op sommige plekken in het land is een gebrek aan medicijnen.

Suriname wordt sinds het begin van 2022 geteisterd door extreme regenval. Er valt met gemak 10 tot 20 millimeter regen per dag. Wilgo geeft aan dat de ergste regenval gelukkig wel voorbij is sinds het begin van deze week. Hij roept op positief te blijven en te denken in oplossingen: “Wat er eigenlijk zou moeten gebeuren, is dat er mensen vanuit Nederland hierheen komen om watermanagers op te leiden.”

In het zonnetje
Deze week was ook de start van de meteorologische zomer. Hoewel dat niet altijd direct lekker weer betekent, was dat deze week gelukkig wel het geval. Dat betekent ook weer meer buitenevenementen in de stad, waaronder het paardensportevenement CHIO in het Kralingse Bos. Tijdens dit spring- en dressuursport evenement, dat al 72 jaar lang wordt georganiseerd, vroegen wij hoe je het nou voor elkaar krijgt om een paard op hoog niveau te laten sporten.

Opgeheven raad
Ook op politiek gebied gebeurt er op dit moment veel in de stad. Zo heeft de RRKC, de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, deze week van wethouder Kasmi gehoord dat de raad wordt opgeheven. De raad geeft advies over hoe beschikbare budgetten verdeeld moeten worden onder verschillende kunst- en cultuurprojecten in de stad. Het is dan ook nog niet niet duidelijk hoe het subsidiegeld, na opheffing van deze raad, nu zijn plek gaat vinden. De leden van de RRKC zijn vooralsnog strijdvaardig en proberen de beslissingen van de wethouder aan te vechten: “Wij gaan actie ondernemen om de gemeenteraad te vragen om de wethouder te bewegen om die beslissing te herzien”, aldus secretaris van de raad Rento Zoutman.