Weg met laptops en telefoons! Désirée wil offline café creëren in Rotterdam

Loop een willekeurige horecagelegenheid binnen en je ziet mensen verscholen achter laptops of gebiologeerd kijken op hun telefoon. De Rotterdamse dichter Désirée van Blitterswijk vindt dit zorgelijk en komt met een initiatief: een offline café in Rotterdam. Nu nog de Rotterdamse horeca meekrijgen…

Van Blitterwijk denkt een telefoonloze zone heel erg belangrijk is voor de Rotterdammers om te ontstressen en meer toe te komen aan het hier-en-nu. “Het is echt mijn missie om een veilige plek te creëren. Vooral generatie Z is opgegroeid met de online wereld, telefoon en laptop. Ze weten niet beter dat zo’n scherm tussen ons in onbewust ervoor zorgt dat we veel minder contact maken”, stelt Désirée. Ze loopt de Coffee Company aan het Eendrachtsplein in. Daar zit het merendeel van de gasten met een laptop voor zich. De barista verwacht dan ook niet dat zijn baas ooit besluit er een offline café van te maken. “We hebben het weleens ingebracht als idee en het is nu eenmaal zo dat er hier veel mensen komen om met hun laptop te zitten”, zegt hij.

Ook bij café Sijf zijn ze niet meteen over te halen. Een medewerker geeft aan er zelf in ieder geval wel eens behoefte aan te hebben. “Ik denk dat het heel goed en leuk is om juist echt in het moment te zijn met de mensen met wie je bent en het eten dat je voor je hebt. Om er echt van te genieten”, besluit zij. Het is onder de gasten in ieder geval duidelijk. “Ik ben een dagje uit met vriendinnen”, begint een vrouw. “Ik heb hem op tafel liggen. Als er een appje binnen komt dan reageer ik niet”, vertelt ze. “Als ik gebeld word, neem ik wel op, denk ik”, geeft ze toe.

Hoewel de reacties op het idee van Desiree niet per se afwijzend zijn, moet het eerste koffiehuis of café nog gevonden worden dat echt offline wil gaan. In Amsterdam en Utrecht zou het immers al een doorslaand succes zijn, dus je zou zeggen dat er ook in Rotterdam wel een plek is die het aandurft. Bij café Steijn overwegen ze het, nadat Désirée haar verhaal heeft gedaan. “Ik durf het best hoor. Ik ga het een keer proberen om een keer voor een woensdag aan te kondigen: ‘Komende woensdag gaan we offline allemaal. En als je dan toch met je telefoon zit, dan vragen we of ze hem even weg willen leggen’”, stelt Bianca Koedam lachend.