Welk Rotterdams filmteam wint dit jaar 48hour project?

Tientallen scriptschrijver, geluidsmensen, regisseurs en alle andere beroepen die te maken hebben met het maken van een film hebben afgelopen weekend amper geslapen. Deze creatievelingen moesten binnen 48 uur een film maken, van het begin, het verhaal schrijven, tot het filmen, tot de uiteindelijke montage. Dit allemaal voor het 48 Hour Film Project Rotterdam.

Deze filmwedstrijd wordt gehouden in 135 steden en levert ieder jaar zo’n 3500 korte films op. Na twee covid-edities konden de makers vrijdag 19 augustus eindelijk weer fysiek bijeenkomen bij LantarenVenster voor het kick-off evenement van de Rotterdamse editie van het project.

De deelnemers kregen via een loting te horen in welk genre ze moesten filmen, welke zin er verplicht moest worden uitgesproken, welk bijzonder voorwerp een prominent plekje moest krijgen en welk karakter zij ten tonele moesten voeren. Zondagavond 21 augustus 19.30 uur moesten de films ingeleverd zijn. Van de 30 teams die begonnen kregen 29 teams het voor elkaar om een film in te leveren tijdens de drop-off. Tijdens een livestream, waarbij iedereen kon zien welke films erbinnen stroomden en de tijd wegtikte, vertelden verschillende makers hun belevenissen tijdens het weekend. Regisseur Stephan Brenninkmeijer was zo stoer om live uit te leggen waarom zijn film door logistieke problemen helaas als enige niet ingeleverd kon worden. Terwijl de tijd wegtikte en er in de laatste 10 minuten nog 6 teams hun film niet hadden ingeleverd, vertelde een vermoeide Relinde de Graaf dat dit voor haar de zwaarste editie was die zij had meegemaakt. Zij maakte ook dit jaar weer helemaal solo een film.

De komende week gaat de jury de films beoordelen, waarna op donderdag 25 en vrijdag 26 augustus de films te zien zijn in LantarenVenster. De Award show is de volgende avond. Deze prijsuitreiking is ook te volgen via een livestream op OPEN Rotterdam.