Wereldwijd filmfestival Filmapalooza komt naar Rotterdam

Het jaarlijkse Filmapalooza is de wereldfinale van het 48 Hour Film Project en komt voor het eerst naar ons land. In 2020 is dit festival van 3 t/m 7 maart in Rotterdam. De afgelopen jaren vond de wereldfinale van het festival plaats in Los Angeles, Seattle, Parijs en Orlando.

“In Rotterdam vindt jaarlijks de grootste Nederlandse editie plaats met meer dan duizend deelnemers”, zegt de Amerikaan Mark Ruppert, directeur en bedenker van het 48 Hour Film Project. “We zijn onder de indruk van de professionele en originele manier waarop de wedstrijd daar georganiseerd wordt. Bovendien heeft Rotterdam goede faciliteiten en een uniek karakter.”

Het 48 Hour Film Project is een wedstrijd waarbij filmteams de uitdaging aangaan om binnen 48 uur een korte film te maken. Wereldwijd vindt de wedstrijd plaats in meer dan 130 steden en worden er ieder jaar meer dan 4500 korte films geproduceerd. Alle 130 stedenwinnaars kwalificeren zich traditiegetrouw voor ‘Filmapalooza’, de wereldfinale van het evenement. En winnaars van over de hele wereld bezoeken die finale.

Hans Groenendijk, al tien jaar organisator van de Rotterdamse editie van het 48 Hour Film Project, is apetrots dat voor zijn stad en organisatie is gekozen. “We voeren al een aantal jaren lobby om Filmapalooza naar Nederland te krijgen. Er waren ook andere steden in de running, waaronder Rome, Mexico-City en Tunis. We hebben Mark Ruppert afgelopen jaar een aantal dagen uitgenodigd in Rotterdam om hem de mogelijkheden te laten zien en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. We waren erg blij om dat nieuws te horen.”

“Voor een Amerikaanse organisatie is het natuurlijk spannend en ook wel wat ingewikkeld om hun finale in Europa te organiseren”, zegt Groenendijk. ,,Daarom denk ik dat het bijzonder is dat Filmapalooza naar hier komt. Er arriveert volgend jaar een groep van rond de 400 super-getalenteerde filmmakers in ons land. Ik vind het geweldig dat we dat in een stad als Rotterdam kunnen realiseren.”

Afgelopen week vond Filmapalooza plaats in Orlando, waar de Nederlandse film ‘Het Internet’ (regie Jelle Pothoven) door de vakjury beloond werd met de derde plaats, uit meer dan 4500 inzendingen. In het verleden wisten drie Nederlandse producties de Wereldfinale te winnen. In 2013 ‘Geen Klote’ (Jon Karthaus en Melvin Simons), in 2014 ‘These Dirty Words’ (door Rotterdammer Jens Rijsdijk) en in 2016 ‘Unforgettable’ (Marco Grandia).

De 48 Hour Film Project Rotterdam 2018 films zijn te zien op onze website.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter