Werkkleding krijgt nieuw leven als fashionstatement in nieuwe expositie Workwear bij NIEUWE INSTITUUT

NIEUWE INSTITUUT duikt in de wereld van functionele mode met de nieuwe tentoonstelling Workwear dat afgelopen weekend opende. Met als openingsstatement modeshow Wearwork onder bogen van het iconische gebouw aan de Rochussenstraat. Dat deze grote internationale tentoonstelling in Rotterdam plaatsvindt, is niet zomaar. “Rotterdam is van oudsher een echte werkstad. We vonden dat deze grote modetentoonstelling aansluit bij een diverse en internationale stad als Rotterdam.”

De expositie vertelt de geschiedenis van werkkleding: ooit bedoeld als praktisch en uniform, maar nu vaak gebruikt als mode. Werkkleding past bij een echte arbeidersstad als Rotterdam, vertelt Nadia Troeman van NIEUWE INSTITUUT. “Rotterdam is van oudsher een echte werkstad. We vonden dat deze grote modetentoonstelling aansluit bij een diverse en internationale stad als Rotterdam.”

Werkkleding bron van inspiratie
Voor de kunstenaars die meewerkten aan de expositie is werkkleding een bron van inspiratie. Ook voor Sam Cruden, één van de twee Rotterdamse kunstenaars waarvan het werk te zien is: “Het functionele en het simplistische van werkkleding inspireert me. Maar ook de kwaliteit. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de materialen en de vorm voordat het product op de markt komt.”

De installatie van Sam draait om jeans. Jeans werd eerst vooral gedragen als werkkleding, maar is nu een van de meest gedragen kledingstukken ter wereld. Sam vertelt dat haar werk goed aansluit bij de Rotterdamse werkmentaliteit. “Rotterdammers zijn harde werkers. Niet lullen maar poetsen. Het stikken en het weven van mijn stukken is ook een heel arbeidsintensief proces dat ik zelf heb uitgevonden. Dat past bij Rotterdam.”

De link tussen werkkleding en Rotterdam is voor Sam duidelijk. “Bij werkkleding draait het om de inhoud, niet de uitstraling. Rotterdam heeft dat ook. Het is ruig en imperfect.” Ook in de vooruitstrevende en vernieuwende mentaliteit die Rotterdam heeft, inspireert Sam. “De wederopbouw en de vooruitgang zie je ook terug in de denimwereld. Het oude als een inspiratie en leerproces te zien en daar een vertaling op te maken in het nu. Een link naar het verleden, maar nu in een tijdloze vorm.”

De tentoonstelling, die is samengesteld door de Londense curator Eldina Begic, is tot en met 10 september te zien in NIEUWE INSTITUUT.