Kersverse wethouder Energietransitie Arno Bonte heeft vrijdag 6 juli het eerste zonneschildje in het Nieuwe Westen geïnstalleerd. Zonneschildjes maken zonnedaken zichtbaar op straat en brengen het gesprek over het gebruik van zonne-energie in de buurt op gang. Alle Rotterdammers met zonnepanelen op het dak kunnen een schildje aanvragen.
“Dit dak maakt zonnestroom” – dit kleine gevelbordje zal je steeds vaker naast Rotterdamse voordeuren zien hangen. Het zonneschildje nodigt buurtgenoten uit hun ervaringen met de installatie en het gebruik van zonnepanelen met elkaar te delen. Eerstehands informatie van wijkgenoten verlaagt de drempel om zelf zonne-energie op te gaan wekken.
Wethouder Bonte heeft op 6 juli het eerste zonneschildje geïnstalleerd. “Rotterdam wil ervoor zorgen dat meer Rotterdammers met zonne-energie aan de slag kunnen gaan. De klimaatopgaven uit het Akkoord van Parijs vragen om een forse energietransitie van stad en haven. Onze stad heeft veel zon-potentie, 70% van het totale dakoppervlak in Rotterdam bestaat uit platte daken. Zon in de Stad is een mooi voorbeeld van een initiatief van bewoners en ondernemers om het gebruik van zonne-energie in de stad op een nieuwe manier te stimuleren.”
Deze zomer verspreiden de initiatiefnemers van het project Zon in de Stad de eerste honderd schildjes bij zonnedaken in Middelland, Nieuwe Westen en Blijdorp. Daarna verspreiden de schildjes zich verder over Rotterdam.
Initiatiefnemer Adriaan Korthuis: “Buiten de stad zie je vaak dat wanneer een buurtbewoner zonnepanelen installeert, de hele buurt binnen een mum van tijd ook zonnepanelen neemt. Je ziet de panelen liggen op het dak van de buurman, maakt een praatje en beseft dan dat het helemaal niet zo ingewikkeld is, zonnepanelen op je dak. Met de zonneschildjes zorgen we ervoor dat je ook in de stad op straat kan zien dat er boven op het dak zonnepanelen liggen.”
Zon in de Stad is een initiatief om Rotterdammers warm te laten lopen voor zonne-energie. Volgend jaar plaatst Zon in de Stad een aantal zonnehubs in de Rotterdamse wijken: kleine paviljoentjes in parken en op straat waar bewoners en voorbijgangers direct gebruik kunnen maken van zonne-energie. Dan zal ook een informatiecampagne in de wijk starten.
Zon in de Stad wordt gefinancierd door het programma Citylab010 van de gemeente Rotterdam en door de provincie Zuid-Holland. Meer informatie over het project is te vinden op www.zonindestad.nl.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter