Wie wordt Rotterdamse Vrouw van het Jaar? Deze inspirerende vrouwen maken kans

Erna is één van de genomineerden

Meer dan twintig Rotterdamse vrouwen zijn genomineerd voor de titel ‘Rotterdamse Vrouw van het Jaar 2025’. De vrouwen zijn verdeeld over vier verschillende categorieën. Op zaterdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, worden de winnaressen bekendgemaakt. Wij lichten een aantal van deze bijzondere vrouwen uit.

Politiek, maatschappij en welzijn
Eén van de genomineerde vrouwen is Amina Hussen, genomineerd in de categorie ‘Politiek, maatschappij en welzijn’, mede dankzij haar inzet voor Stichting Krachtvrouwen Oude Westen. Hussen wordt beschreven als een ‘sterke vrouw’ die opkomt voor andere vrouwen en die met haar werk ‘een inspiratie is voor velen’.

Hussen: “Deze erkenning betekent ontzettend veel voor mij en voor het werk dat ik met passie doe binnen Krachtvrouwen.”

‘Moeders uit de Wijk’ is één van de projecten van Stichting Krachtvrouwen Oude Westen. Met dit project stuurt initiatiefnemer Amina Hussen vijftien moeders de wijk in om problemen op te lossen en mensen te helpen:

Ellen Mannens is ‘gek op Rotterdam’ en ondersteunt haar stad waar mogelijk met positieve projecten. Zo startte ze in 2011 haar eigen project ‘365Feyenoordvrouwen’ om het eenzijdige beeld van vrouwelijke voetbalsupporters te doorbreken. In 2021 begon ze samen met collega-supporter Dave Geensen de podcast ‘Geluid van Zuid’. Daarom is ook zij genomineerd voor de titel.

En dan hebben we ook nog Erna Truijens. Zij wordt beschreven als een vrouw die door haar ‘gedrevenheid en kracht’ een blijvende impact maakt. Naast haar zorg voor vrouwen met borstkanker is Truijens al jaren actief in diverse vrouwennetwerken. Haar passie voor maatschappelijke verandering leidde tot de oprichting van de Sportspullenbank, die dit jaar haar vijfjarig jubileum viert.

Truijens reageert: “Echt hartverwarmend dat iemand de moeite heeft genomen om mij voor te dragen. Echt ongelooflijk leuk. In mijn categorie zitten alleen maar topvrouwen, dus het wordt nog moeilijk. Maar we gunnen het elkaar allemaal. De solidariteit is extreem.”

In de zomer van 2023 gingen wij langs bij de Sportspullenbank van Truijens:

Natuur, milieu en wetenschap
In de categorie ‘Natuur, milieu en wetenschap’ is Ingrid Baron genomineerd. De organisatie omschrijft haar als ‘de drijvende kracht achter het Hefpark’. Het Hefpark biedt een groene ruimte waar mensen laagdrempelig kunnen samenkomen, ideeën kunnen vormgeven en sociale contacten kunnen leggen. Ingrid verdient het om nu in het zonnetje gezet te worden voor haar onvermoeibare inzet en toewijding aan het Hefpark en haar buurt.

Marian Bentvelzen is in dezelfde categorie genomineerd. Zij is directeur van Stichting Steensoep, een organisatie die kinderen ondersteunt door middel van milieueducatie en praktische projecten. Een van de prominente projecten van Stichting Steensoep is de Einsteinclub, waarin kinderen uit groep 3 als echte wetenschappers aan de slag gaan en basisprincipes ontdekken.

Een andere genomineerde is Marjolein van den Berg, de ‘sociale moestuinvrouw’. Of, volgens de organisatie, ‘een gewaardeerde tuinvrouw bij Stichting Oeverloos in Rotterdam’. Van den Berg organiseert activiteiten voor bewoners om hen samen te brengen in de tuin. Dit jaar heeft ze onder andere plannen om de evenementen ‘Food For Soul’, de ‘Vredesmaaltijd’ en het ‘Ademloos Oeverloos Festival’ te organiseren.

Werken en ondernemen
Eén van de genomineerden binnen deze categorie is Esther Smit. Zij is mede-oprichter van Oxious Talent Factory, sinds kort omgedoopt tot ‘Remake Society’. Dit bedrijf helpt de enorme textielafvalberg te verkleinen door oud textiel in te zamelen en te verwerken tot nieuwe producten.

Smit zei vorig jaar tegen OPEN Rotterdam: “We streven ernaar de textielmaakindustrie terug naar Nederland te brengen.” Haar inzet voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid noemt de organisatie ‘een inspiratie voor velen’.

Lisette Magis, oprichtster en directeur van de Bakkerswerkplaats Rotterdam, is ook genomineerd. Dit sociale bedrijf helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hen het bakkersambacht te leren. Magis wordt omschreven als ‘een inspiratiebron voor velen’ en als een ‘vrouw die een positieve bijdrage levert aan de gemeenschap in Rotterdam’.

OPEN-vlogger Adriaan nam in 2023 een kijkje bij de Bakkerswerkplaats op de Nieuwe Binnenweg:

Yalda Firoozbakht is een Rotterdamse onderneemster met een passie voor gezondheid en duurzaamheid. Ze ziet haar nominatie als een eer en benadrukt dat ze niet alleen voor zichzelf staat, maar ook voor een gezondere en duurzamere toekomst voor ons allemaal. Firoozbakht noemt de nominatie een “erkenning voor haar inzet” en een “motivatie om door te gaan”.

Kunst en cultuur
In de categorie ‘Kunst en cultuur’ zijn ook weer een hoop bijzondere vrouwen genomineerd, waaronder Xandra Nibbeling. Al jaren werkt Nibbeling in de Rotterdamse kunst- en cultuursector. Zo begon ze in 2000 als redacteur bij ‘Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa’ en werkte ze ruim acht jaar bij CBK Rotterdam. Tegenwoordig is ze hoofdredacteur van BK-informatie, een vakblad voor beeldend kunstenaars. Ze probeert zoveel mogelijk beeldend kunstenaars in het hele land te voorzien van praktische informatie ter ondersteuning van hun kunstpraktijk.

Stadsdichter Anne Vegter en Xandra Nibbeling maakten tussen juni 2021 en juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door bewoners en werkenden. Via bezoeken aan meer dan twintig bibliotheekvestigingen verspreid over de stad schetsten zij een beeld van Rotterdam:

Een andere genomineerde is Maria Barros. Al vele jaren is zij actief als ‘verbinder’ in de Afrikaanderwijk op Rotterdam-Zuid. Ze werkt als vrijwilliger aan de empowerment van vrouwen met een migratieachtergrond via voorlichting en trainingen. Daarnaast is ze lid van de Wijkcoöperatie Afrikaanderwijk en heeft ze haar eigen stichting: ‘Partido Africano da Independência de Cabo Verde’ (PAICV). Met PAICV organiseert ze bijeenkomsten waarin vrouwen, Kaap Verdië en Afrika een belangrijke rol spelen.

De bewoners van de Afrikaanderwijk waren een aantal jaar geleden getuige van een bijzonder Kaapverdisch tafereel. De dochter van Maria Barros, al jaren een verbinder in de wijk, trouwde en dat werd in Feijenoord groots gevierd – op traditionele wijze, met Cachupa en Batuku:

De winnaressen worden zaterdag 8 maart bekendgemaakt in Leeszaal Rotterdam West. Stemmen kan hier. Op de website vind je ook alle genomineerden.