Wijkbewoners benadrukken: ‘Roel Langerakpark is een woonwijk, geen festivalwijk’

Omwonenden ervaren veel overlast door festivals in het Roel Langerakpark, dat sinds 2015 als festivallocatie wordt gebruikt. Langdurige opbouw en afbouw, vernield gras en parkeerplaatsen vol deelscooters maken het recreatief gebruik voor wijkbewoners lastig. Ook ervaren ze geluidsoverlast door harde muziek en festivalbezoekers die in de nacht door de wijk lopen. “Het is hier een woonwijk en geen festivalwijk.”

Ook het water aan de Essenburgsingel wordt, wanneer er een festival plaatsvindt in het park, gebruikt als openbaar toilet. “We worden er gewoon ziek van”, aldus buurtbewoner Henk van Mourik, die zich al jaren inzet om door gesprek met de wijkraad en de gemeente iets aan de overlast te doen.

Speciale gasten
De Speeldernis, de natuurspeeltuin die in het park gelegen is, verliest door de harde beats niet alleen hun bezoekers, maar ook andere speciale gasten. Ze hadden in hun tuin een paar ijsvogels, een unieke situatie. Toen kwam het Oranjebitterfestival, met een nieuw podium vlak achter de plek waar de ijsvogels woonden. Na het festival heeft directeur Carolien Ruigrok het ijsvogelpaar nooit meer gezien.

Het kost de Speeldernis ook inkomsten: vaak willen mensen een feestje geven op zaterdag. Ruigrok belt deze mensen na als er een festival is, om te vragen of ze hiervan afweten. Vaak hebben mensen dan geen zin in harde muziek tijdens hun dag in de natuur van de Speeldernis en dus zeggen ze af. Dit kost de natuurtuin dan weer geld.

“Het is natuurlijk desastreus”, zegt Ruigrok op de vraag wat de impact is van de harde muziek op de natuur in het park. Vogels zijn niet gewend aan harde geluiden. “Nu is ook nog gebleken dat de decibellen die hier gemaakt mogen worden eigenlijk zelfs wat hoger zijn dan landelijk gemiddeld zijn toegestaan.”

‘Het ligt er niet meer als een park bij’
Wijkraadslid Middelland – Nieuwe Westen Jennifer Blackman is niet tegen de festivals in het Roel Langerakpark. Wel erkent zij met eigen ogen dat het park op dit moment lijdt onder de festivals; ze wijst naar een modderige vlakte waar het gras is vernield. “Het ligt er niet meer als een park bij.”

Buurtbewoner Mourik vindt dat de gemeente ervoor moet zorgen dat er een terrein komt waar de festivals gehouden kunnen worden, wat niet direct aansluit op de woonwijken. Zijn andere oplossing is het verplaatsen van de ingang naar de Blijdorpzijde, bij de Gamma tegenover waar een groot parkeerterrein gelegen ligt. Echter heeft hij dit idee al meerdere malen voorgesteld bij de gemeente, helaas tot op heden zonder resultaat.

Reactie gemeente
Ondertussen heeft de gemeente gereageerd op een aantal vragen. Ze stellen het volgende: “De gemeente is op de hoogte van deze klachten en ook in gesprek met het gebied hierover. Het naastliggende Vroesenpark wordt niet gelijktijdig geprogrammeerd en is nog toegankelijk. We werken daarnaast in de Rotterdamse parken met rust- en hersteltijden zodat deze locaties niet achtereen bezet zijn door festivals en bijvoorbeeld de ondergrond kan herstellen.”

Over een ingang op een andere plek, vertelt de gemeente: “Vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid wordt per evenement beoordeeld op welke manier o.a. bereikbaarheid, ontvluchting en veilig opbouwen van een evenement kan plaatsvinden. Er is samen met de organisatoren, uitvoerende diensten en het gebied onderzocht welke mogelijkheden er zijn, maar gebleken is dat de route zoals deze nu is ingericht bij de evenementen de meest passende en veilige is.”