Wijkpaleis houdt benefietdiner voor Giro 555: ‘Familie van mij heeft geen huis meer’

Na de grote actiedag van Giro 555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië, worden er nog steeds inzamelingsacties gehouden in Rotterdam. Ook het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan wil graag een steentje bijdragen. Dat deden ze op donderdagavond 16 februari met een benefietdiner en een veiling mede georganiseerd door Rotterdammers met Turkse en Syrische familiebanden.

Basma en haar schoonzus Jihan zijn de koks van de avond. Ze maken speciaal iets uit de Syrische keuken, omdat het hun thuisland is. “Op deze manier kunnen we toch iets voor de mensen daar doen, door dit eten te verkopen.” Ook de familie van Basma woont nog in Syrië en heeft al jarenlang een zware tijd door de oorlog. “Ik heb ze gelukkig nog, maar door de aardbeving hebben ze geen huis meer. Dat vind ik heel moeilijk.”

Het Wijkpaleis is op de benefietavond vol met bezoekers omdat het nieuws van de aardbeving veel Rotterdammers raakt. “Ik werk zelf in de zorg en ik vind zeker dat je mensen moet helpen die in steuntje in de rug kunnen gebruiken”, vertelt een bezoeker. Aan het begin van de veiling koopt hij voor een paar tientjes een leuke pet.

Voor het Wijkpaleis is dit de eerste hulpactie die ze doen en dat heeft een reden. “Normaal zijn we hier niet zo van, de ramp nu is van zo’n grote schaal”, legt organisator Karen Hammink uit. “Veel mensen uit de wijk die hier komen hebben ook kennissen of familie in de getroffen landen, dus dan krijg je het ook veel meer mee hoe het voor hen moet zijn.”

Na de maaltijd is het tijd voor de veiling, waar van alles voorbij komt. Denk aan kleding, petten, kunst of zelf pianolessen. Veelal producten, spullen en diensten van ondernemers in het Wijkpaleis. De avond verloopt goed en Karen laat weten dat er uiteindelijk zo’n 3000 euro is opgehaald.