Wie altijd al eigenaar heeft willen zijn van een stukje Rotterdam heeft geluk, want het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan in Middelland is per steen te koop! Het Wijkpaleis wil namelijk het pand waar zij in gehuisvest zijn kopen. Daarom starten zij met een obligatie-campagne, waarbij buurtbewoners en andere geïnteresseerden voor een bepaalde tijd geld aan hen lenen. Van 1 oktober tot 30 november kunnen Rotterdammers zich inschrijven om een klein beetje eigenaar te worden van het Wijkpaleis.
Het Wijkpaleis heeft bij de vestiging in het huidige pand in 2019 de afspraak gemaakt het pand binnen drie jaar te kopen, omdat de huurprijs eigenlijk te hoog is. Om niet het hele bedrag te hoeven lenen bij de bank, wordt er gestart met crowdlending. Dus, door geld te lenen van buren en wijkbewoners. Het Wijkpaleis hoopt zo minder geld te hoeven lenen bij de bank en het gebouw samen met de bewoners te kunnen kopen. Obligatiehouders in spé kunnen kiezen uit vijf obligatieplannen, variërend in geldbedrag, rente en looptijd. Fatma Bhageloe, een van de bekende gezichten van het Wijkpaleis, is alvast begonnen met fondsen werven met een spaarpot op de bar. Ook via de website kan er gedoneerd worden.
De campagne heeft inmiddels zo’n 65 voorinschrijvers, obligatiehouders in spé. Waarom ze dat willen is duidelijk; “Wat is nou een bank? Je zet je geld toch op het Wijkpaleis,” aldus buurtbewoner Bruna Setola. Volgens Lot Mertens, vrijwilliger bij het Wijkpaleis, is het ook gewoon heel aantrekkelijk om een obligatie op het Wijkpaleis te nemen: “Ik heb gisteren vaak uitgelegd hoe het werkt en eigenlijk zijn we ook een soort bank. Rentetechnisch is het ook aantrekkelijker dan bij de bank en het risico is veel kleiner.”
Om zoveel mogelijk obligatiehouders te werven wordt er uitgebreid campagne gevoerd. Naast de bestaande activiteiten worden er onder andere concerten en een veiling georganiseerd en gaat er een mobiele barabar de wijk door om belangstellenden te trekken. Ook wordt er een Paleisbal georganiseerd om het einde van de campagne te vieren, waarbij alle obligatiehouders en donateurs bij worden uitgenodigd.