Wijkpark Oude Westen weer geopend: ‘Geen magische knop om het probleem op te lossen’

Het Wijkpark Oude Westen is na veel overlast en een week sluiting weer geopend. Nu slaan de gemeente en Aktiegroep Oude Westen de handen ineen om het park verder te beveiligen. Wel gaat het eerder dicht: eerst was dit rond zonsondergang, nu gaat om 18:00 uur het slot op het hek.

“Wat je ziet is dat de daklozen teruggekomen zijn”, vertelt Paul van Aktiegroep Oude Westen. “De politie zit er wel veel meer bovenop en het is nu al een stuk rustiger in het park.” De overlast kwam halverwege de middag vaak opzetten, dus de eerdere sluitingstijd helpt het in te dammen. “Dit maakt het makkelijker voor ons als overheid om inzet te plegen,” zegt stadsmarinier Centrum Arwin Siermans.

Met een blik op de toekomst gaan de gemeente en de Aktiegroep nauw samenwerken. “Na een dag of 10/14 gaan we weer aan tafel,” zegt Arwin. “We houden vinger aan de pols en ondertussen blijven handhaving en politie nadrukkelijk aanwezig in het park.” Hoewel de oplossingen niet voor de hand liggen, vertelt Paul dat de Aktiegroep na de vakantie inderdaad met de politiek in gesprek gaat.

Het uiteindelijke doel? “Een park dat aantrekkelijk en uitnodigend is en gebruikt wordt door bewoners uit de wijk,” zegt Arwin. “Zonder drugsgebruik en met aanzienlijk minder overlast.” Een combinatie van opvang, beheer en begeleiding zou het Wijkpark weer toegankelijk moeten maken. Dit is wel een plan dat op lange termijn pas echt effect zal hebben: “Begin volgend jaar op z’n vroegst.”