Wijkraad start petitie voor behoud tramlijn 4 en 8: ‘Onmisbaar voor de wijken’

Trams beginnen langzaam uit het straatbeeld van de Rotterdammers te verdwijnen. Dat bleek eerder dit jaar al door de inkorting van tramlijn 4. Maar uit het nieuwe conceptplan Toekomstvast Tramnet blijkt dat nóg meer trams, waaronder tram 8, zullen worden ingekort. Onacceptabel, vindt de Wijkraad Bospolder Spangen Tussendijken.

De wijkraad is daarom een petitie gestart voor het behoud van zowel tramlijn 4 als 8. “Als de tramlijnen nog korter worden, levert dat grote problemen op voor de wijken. Vooral voor de ouderen en de mensen die slecht ter been zijn, want zij moeten verder lopen om een andere tram- of metrohalte te vinden”, legt Ineke Palm van de wijkraad gefrustreerd uit. “De tramlijnen zijn echt onmisbaar voor de wijken.”

De gemeente, de RET en de metropoolregio denken daar echter anders over. Volgens hen zijn trams duur, ouderwets en niet langer efficiënt. Om die reden rijdt tramlijn 4 niet langer door tot Marconiplein, maar tot Heemraadsplein. De metropoolregio wil de tramlijn mogelijk nóg verder inkorten, tot Eendrachtsplein. Hetzelfde geldt voor tramlijn 8, die volgens de plannen van het conceptplan Toekomstvast Tramnet in de toekomst mogelijk maar tot Marconiplein gaat rijden.

“Er is gewoon niet gekeken naar het sociale aspect van de bewoners. Alles wordt moeilijker voor ze: winkelen, het onderhouden van sociale contacten, maar ook het bereiken van de markt of het pinnen van geld”, vindt Palm.

Als het aan de wijkraad ligt, gaat de verkorting van de twee tramlijnen dan ook niet gebeuren. “Wij laten dit niet zomaar gebeuren.” Met de petitie, die inmiddels al bijna 450 handtekeningen heeft, wil de wijkraad de gemeente laten zien dat dit ‘absoluut niet kan’. Het plan is om begin april de handtekeningen te overhandigen aan de gemeenteraad.

Wij volgen de tramrails naar de verschillende eindhaltes en spreken daar de bewoners en wijkraadsleden op locatie over het, bijna zekere, verlies van de twee tramlijnen.