Wijktuin Ommoord viert 50-jarig jubileum met boek

Al vijftig jaar mag in Wijktuin Ommoord de natuur haar eigen gang gaan. De groene oase tussen de hoogbouw werd in 1962 door de wijkbewoners aangelegd, die zelf de eerste spade in de grond staken. Om het jubileum van de wijktuin, die zo’n vijf hectare groot is, te vieren wordt vrijdag 13 mei het boek ’Het ontstaan van de wijktuin in Ommoord’ gepresenteerd waarin onder andere de geschiedenis van de tuin naar voren komt.

Het boek over Wijktuin Ommoord is samengesteld door Bewoners Organisatie Ommoord en vrijwilligers die zich al langer inzetten voor de bijzondere tuin. De lezer wordt in het boek met foto’s en tekeningen meegenomen naar de opening in 1962 en leest niet alleen over het ontstaan van de natuurtuin, maar ook over het heden. De presentatie van het boek is vrijdag 13 mei om 15.00 uur in speeltuin Ommoord aan de Einsteinplaats en wordt verzorgd door Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het is na afloop mogelijk om met een wijktuinvrijwilliger een wandeling door de tuin maken.

Vrije natuur
Het is belangrijk dat in Wijktuin Ommoord de natuur zo vrij mogelijk haar gang kan gaan, maar het is wel de bedoeling dat bezoekers er nog makkelijk kunnen wandelen. De wijktuinvrijwilligers zorgen er dan ook voor dat de tuin het hele jaar door goed begaanbaar blijft. Dit doen ze door onder andere de natuur rond de paden in toom te houden door te maaien en te knippen. Een belangrijke taak, want als dit niet zou gebeuren is de tuin in de lente en zomer niet meer toegankelijk. Dat de natuurtuin in Ommoord bijzonder is, is ook buiten de wijk niet onopgemerkt gebleven: Wijktuin Ommoord is in 2017 officieel uitgeroepen tot beschermd natuurgebied waar de wijktuinvrijwilligers zeer trots op zijn.