Wijn met een smoel bij Chateautjes

Op de Zwart Janstraat in Rotterdam Noord staat wijnwinkel ‘Chateautjes’, gerund door de eigenzinnige Simone van den Berg. Ze houdt van lekker eten, wijn en praten over wijn, maar wilde zelf niet in de horeca, dus begon ze haar eigen zaak.
Die zaak bestaat inmiddels bijna vijf jaar. “Het is denk ik gekomen doordat ik als klein meisje in de winkel van mijn vader te dicht bij het wijnrek stond die alsmaar groter en groter werd, want toen stond ik de etiketten al te lezen”, lacht ze. 

Voordat Simone Chateautjes begon had ze een goede baan bij KPN, maar ze besloot haar passie te volgen en niet tot haar pensioen voor een baas te blijven werken. “ik heb vanuit mijn baan in het bedrijfsleven wel veel meegenomen, ik begrijp bijvoorbeeld mijn eigen financiën, maar het bedrijfsleven mis ik echt geen moment.”

Elke dinsdag is het tijd voor ‘buitenspelen’, zoals Simone het zelf noemt, want dan rijdt ze met haar bestelbusje door Rotterdam om alle wijnen persoonlijk af te leveren, of om te ‘speedwinen’, haar no nonsense manier van een wijnproeverij. “Daar moet je niet te lang over nadenken. Iedereen heeft het druk en we moeten ook weer verder.” 

Dat Simone niet van nonsense houdt blijkt niet alleen hieruit. “Ik word altijd zo moe van dat gebral in de wereld van de wijnen. Je hebt wijn in drie kleuren: rood, wit en rosé. Ik zie soms wijnen beschreven waarvan ik niet eens weet wat ermee bedoeld wordt en dan heb ik er nog wel voor geleerd,” zegt ze, “we moeten allemaal gewoon normaal gaan doen met die wijnwereld en het gewoon toegankelijker maken, want zo moeilijk is het eigenlijk niet”. En dat is dan ook haar missie: de wijnwereld verbeteren, café voor café.