In de maandelijkse rubriek WildNieuws Rotterdam praten de tweelingbroers en biologen Kevin en Marvin Groen je bij over het laatste natuurnieuws. Eendenkroos, ook wel bekend als waterlinzen, mag vanaf nu in de Europese Unie worden verkocht als voedsel voor mensen. Maar met de goedkeuring ligt het nog niet meteen in de supermarkt. En dus gingen de gebroeders Groen zelf eendenkroos oogsten uit verschillende Rotterdamse sloten om er vervolgens een smoothie van te maken en te proeven of er toekomst in zit.
“Wist je dat er ongeveer zes soorten kroos in Nederland voorkomen?” vraagt Kevin zich hardop af terwijl hij voorovergebogen zit bij een slootje vol met kroos. “Dit is dwergkroos”, stelt hij meteen vast bij het poeltje water naast het Nieuwe Instituut in het centrum van Rotterdam. “Het zit boordevol eiwitten, mineralen en vitaminen. Dus het is zeker gezond om te eten”, legt Kevin uit. “Je hebt geen land nodig, het groeit op water en het groeit heel snel”, somt hij nog meer voordelen op. De kroos bij het Nieuwe Instituut raadt hij echter af. Zo vindt hij daar zelfs een peuk in het water. “Geen goed idee. We moeten wel een wat schoner slootje vinden”, vertelt Marvin.
Het doel is uiteindelijk om een smoothie te maken. De broers hebben al een appel en wat gember gekocht om te mixen met de kroos. Ze hebben ook hun camper bus mee waarin ze een klein keukentje hebben om daar de smoothie te bereiden. Ze rijden naar het Zuidelijk Randpark op de grens met Barendrecht. Daar zou een schoner slootje te vinden zijn. “Hier kan je door het water heen kijken. Dat is een goed teken. Je wilt ook weer geen sloot die helemaal vol ligt met kroos”, vertelt Marvin. “Dat betekent namelijk dat de waterkwaliteit niet heel goed is.”
Met een schepnetje halen ze wat kroos uit het water. “Alles eendenkroos is eetbaar”, stelt Marvin. “Klein kroos, veelwortelig kroos, wortelloos kroos”, somt hij ze op. “Dat laatste kroos is zelfs het kleinste plantje van Europa. Die wordt maar maximaal 1 millimeter.” Het geoogste kroos wassen ze onder kraanwater in de camper bus en laten ze een aantal weken op kweek staan. “Het vermenigvuldigt zich snel en na twee weken zit het bakje waarin we wat kroos hebben verzameld, helemaal vol”, concludeert Marvin.