WK voetbal in Qatar begint zondag: Gaan Rotterdammers nog wel kijken?

Er is veel over te doen: het WK in Qatar en de vraag of we überhaupt nog wel moeten kijken, wordt regelmatig opgeworpen. Maar hoe sceptisch is Rotterdam eigenlijk? OPEN Rotterdam gaat daarom naar het Oude Noorden met de vraag: Ga jij ondanks alles nog wel kijken naar het WK? ‘Normaal zou ik nog wel oranje dingen hebben opgehangen, dat heb ik ook niet gedaan. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar.’

Tot ieders verrassing viel de keus van de wereldvoetbalbond Fifa in 2011 niet op Australië, Japan, Zuid-Korea of Amerika maar op Qatar. Wereldwijd werd getwijfeld aan de keus, waarna de actie ‘Fifa think again’ is opgezet, om de bond met digitale handtekeningen de keus te doen heroverwegen. Te vergeefs.

Schrijnende arbeidsomstandigheden
In de afgelopen jaren zijn er meerdere stadions gebouwd, waarbij 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen door de werkomstandigheden in het land. Sinds diverse acties van Amnesty International zijn veel omstandigheden verbeterd, zo werd de Kafala afgeschaft. Dat hield in dat gastarbeiders voortaan hun paspoorten niet meer hoefden in te leveren bij de werkgever, en mocht er voortaan niet meer gewerkt worden als het te warm was.

De meeste Rotterdammers zijn nog wel van plan om te kijken, maar de Oranje-gekte is nog niet losgebarsten. ‘Er hangen geen vlaggetjes. Het is triest’, reageert een voorbijganger op het Eudokiaplein. ‘Het moet gewoon over voetbal gaan’, zegt een andere man. Wat vind jij? Reageer op onze socials!