Woning staat zeven jaar leeg op Nieuwe Binnenweg: ‘Geeft een beetje een onveilig gevoel’

In hartje centrum, 105 m² en al zeven jaar leegstaand. Carl Stolz woont boven dit pand aan de Nieuwe Binnenweg en tipte ons naar aanleiding van onze oproep om langdurige leegstand te melden.

Volgens Carl ligt een juridisch probleem tussen eigenaar Havensteder en een naburige tandartspraktijk ten grondslag aan de lange leegstand. “De tandartspraktijk kreeg van Havensteder recht op eerste koop, om dit pand als bedrijfspand te gebruiken zodra het in de verkoop zou belanden’’, vertelt Carl. “Maar hiervoor moet de woningen aangemerkt worden als bedrijfspand, maar het heeft gewoon een woonfunctie’’.

Juridische procedure

Er volgde volgens Carl een juridische procedure, waardoor de verkoop van de woning in een impasse is geraakt. Havensteder zou contractueel verplicht zijn de ruimte aan de tandartspraktijk te verkopen, maar kan dit niet omdat de woonfunctie van het pand niet omgezet kan worden naar een bedrijfsfunctie. Resultaat: er wordt al zeven jaar niks met de woning gedaan.

Woningnood en praktische gevolgen

Naast dat Carl het niet vindt kunnen dat in een tijd van woningnood een woning zo lang leeg staat, heeft het voor hem ook praktische gevolgen. “Zeker in de winter zou het fijn zijn als er iemand onder ons woonde vanwege de stookkosten. Daarnaast heeft de tandartspraktijk ook al de ruimte aan de rechterkant van de portiek, waardoor de hele verdieping ‘s avonds eigenlijk onbemand is. Dat geeft toch een beetje een onveilig gevoel ook’’, aldus Carl.

Reactie Havensteder

Zowel de tandartspraktijk als Havensteder laten schriftelijk weten niet in te willen gaan op eventuele afspraken die er gemaakt zijn. Wel laat Havensteder weten in eerste instantie geen tijdelijke verhuur van het pand te willen toestaan, omdat de staat van de woning dat niet toelaat: “Het kost veel geld om dit wel mogelijk te maken. We geven liever geen geld uit aan woningen die we binnenkort verkopen.’’

Toch geeft Havensteder aan een juiste inschatting te willen maken van ‘hoelang de woning nog leegstaat’. Daarna bepalen ze of ze de woning alsnog bewoonbaar maken. Zodat ze de woning, via leegstandsbeheer, als iemands tijdelijk thuis kunnen aanbieden.

Wil je ook een melding maken van langdurige leegstand in jouw buurt ga dan naar openrotterdam.nl/leegstandmelden/.