Woningen Afrikaanderwijk ontruimt om koolstofmonoxide

Uit negen woningen in de Martinus Steijnstraat op Rotterdam Zuid zijn vannacht eenendertig mensen geëvacueerd.
Er was een grote hoeveelheid koolstofmonoxide in hun gebouw terecht gekomen. Vijf van hen werden voor de zekerheid in het ziekenhuis opgenomen. Rond middernacht rukte de brandweer uit nadat bewoners klaagden over hoofdpijn. Na metingen bleek koolstofmonoxide de boosdoener. Het gas had zich opgehoopt in het portiek van het appartementen-complex in de Afrikaanderwijk. Via een kapotte ruit kon het gas naar binnen waaien. Naast de ruit zat de schoorsteen van de CV-ketel van een café onder de huizen.

Koolstofmonoxide is een giftige gas dat kan ontstaan wanneer een CV-ketel een in slecht geventileerde ruimte staat. Hierdoor kan de ketel niet genoeg zuurstof aanzuigen en wordt het aardgas niet goed verbrand. Het dodelijke kleur- en geurloze gas dat hierdoor ontstaat wordt volgens de brandweer 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgt het lichaam te weinig zuurstof binnen en raak je buiten bewustzijn met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Om de koolstofmonoxide uit de negen woningen te krijgen zijn de ramen en deuren tegen elkaar opengezet. Tegen kwart over drie was het gebouw voldoende geventileerd en konden de bewoners weer terug.