Woonstad Rotterdam roept bewoners op tot deelname aan protest: ‘Situatie is onhoudbaar’

Woningcorporatie Woonstad Rotterdam wil af van de verhuurderheffing. Deze week maakten zij weer bijna 30 miljoen over naar de Belastingdienst: “We snappen heel goed waarom mensen nu protesteren. Sterker nog, we roepen onze bewoners en huurders op om naar de Woonopstand te komen op 17 oktober.”

De Rotterdamse woningcorporatie onderschrijft de Woonopstand: “We zijn in gesprek met de organisatie en onderschrijven het zeker. Al zijn we het niet eens met al hun standpunten. Zo zien wij bijvoorbeeld niet zo veel in het bevriezen van de huren, want dan kunnen we nog minder doen.”

Oplossing
Volgens woordvoerder Eric Smulders zijn woningcorporaties onderdeel van het woonprobleem: “Maar we zien onszelf vooral als deel van de oplossing.” Maar daar hebben de corporaties wel meer geld voor nodig. “Momenteel hebben we 50.000 woningen in Rotterdam. In het onderhoud daarvan steken we zo’n 100 miljoen euro per jaar. Bedenk dan dat we nu al een aantal jaar zo’n 30 miljoen aan heffing betalen. Daarvan zouden we ook 30 procent meer onderhoud kunnen doen óf meer woningen bijbouwen.

De verhuurdersheffing is een hot topic. Bij de politieke onderhandelingen die momenteel gaande zijn, lijkt het erop dat er toch langzaam meer partijen zijn die de heffing van tafel willen. Minister Stef Blok (VVD) stelde ‘m ooit in. Het zou woningcorporaties moeten motiveren om woningen te verkopen. “Maar dat zorgt er volgens ons juist voor dat de woningnood groter wordt”, zegt Smulders. “We hameren er nu dus echt op dat we al het geld dat we hebben kunnen investeren in huizen. We hebben de afgelopen jaren minder bij kunnen bouwen en dat is extra jammer nu de bouwkosten alleen maar stijgen. In Rotterdam werkt de Woonvisie bewoners die zoeken naar betaalbare huurwoningen ook niet in het voordeel.” Op de vraag of hij hoopt dat er daar door het protest verandering in komt, antwoordt Smulders: “We hopen het niet alleen, het is absolute noodzaak.”

Rotterdammers liepen ook mee met het Woonprotest in Amsterdam. Waar de Woonopstand van 17 oktober al werd aangekondigd.