Series van OPEN Rotterdam/
Young010 De Verkiezingspodcast

5 podcasts, 14 sprekers, 1 vraag; in de podcast Young010 gaat de jongerenadviesraad van Rotterdam in gesprek over thema’s die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en daarna belangrijk zijn voor jongeren. Jongerenparticipatie, mentale gezondheid, onderwijs, werken en wonen. Over deze vijf thema’s gaat de jongerenadviesraad Young010 in gesprek met jongeren en experts. Met de podcast willen ze aandacht vragen voor onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren en die niet mogen ontbreken in het komende coalitieakkoord.

Wonen

We zien steeds meer berichten over hoe onbetaalbaar wonen is geworden. In 2021 zijn er meerdere woonprotesten geweest. Wat is er eigenlijk aan de hand? Waarom is het opeens zo moeilijk om een kamer te vinden, een woning te huren of zelfs een te kopen?

Wijnand en Tishana gaan in gesprek met Mandy, 24-jarige Rotterdamse die ruim 4 jaar actief zoekt naar een woning, maar nog steeds niet succesvol is. Ook al heeft ze al twee jaar een vaste baan. En ze praten met Eva van Breugel, programmamaker bij AIR Rotterdam.

Werken

Door te werken verdien je geld om te leven. Maar hoe kom je aan werk? Is het alleen maar solliciteren of speelt er meer mee? En wat maakt het dat jongeren soms heel veel moeite moeten doen om aan een baan te komen?

Tishana en Wijnand gaan in gesprek met Tom, 19-jarige die zag hoe belangrijk een netwerk was voor het krijgen van een baan. Ook spreken we Yoshua Priele, van Young UP, een organisatie die zich richt op de talentontwikkeling van jongeren met een focus op de arbeidsmarkt. Die ook praktische tips geeft voor het vinden van werk! Als laatste spreken we met Alina Bijl, voorzitter van FNV Young en United (de jongerentak van de FNV vakbond) die met ons uitzoomt: wat moeten we doen om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren?

Onderwijs

Fysieke lessen en colleges komen langzaamaan weer terug, maar is het wel wenselijk dat onderwijs terug naar het oude ‘normaal’? Wat is goed onderwijs en hoe moeten wij het huidige onderwijssysteem klaarstomen voor de toekomst? Nuno spreekt Abby over haar ervaringen met onderwijs in coronatijd. Te gast zijn Ahmet Dikbas, docent maatschappijleer en projectleider bij team Next, en Monique van den Heuvel, hoofddocent pedagogiek en didactiek bij de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn op Hogeschool Rotterdam. Samen onderzoeken ze deze vragen.

Mentale Gezondheid

In deze aflevering praten Meli en Abby van Young010 daarover met Prof. Dr. Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie, die veel onderzoek doet naar hoe de hersenen van jongeren werken, Jorian de Korte, vrijwilliger bij Stichting @ease, die laagdrempelig psychologische hulp biedt aan jongeren en Fren, een 19-jarige Rotterdammer die spreekt als ervaringsdeskundige.

Jongerenparticipatie

In de eerste aflevering draait het om het thema jongerenparticipatie. Wat is dit, hoe zou het eruit moeten zien, waarom is het belangrijk en hoe betrekt de gemeente de stem van jongeren in het nieuwe coalitieakkoord? Samen met gasten Mayra dos Reis, Giovanni Fritschij en kinderombusman Stans Goudsmit wordt onderzocht hoe de stem van jongeren een plek krijgen in Rotterdam.

Wonen…

Werken…

Onderwijs…

Mentale Gezondheid…

Jongerenparticipatie…