Series van OPEN Rotterdam/
Zeespiegels

Het klimaat verandert, de bodem daalt en de zeespiegel stijgt. Wat betekent dat voor Rotterdam? Op korte en lange termijn? In de nieuwe serie Zeespiegels wordt er onderzoek gedaan en er wordt gesproken met deskundigen en beroepsmatig betrokken mensen in de stad. Zij spiegelen ons waar wij op dit moment staan in dat proces.

Aflevering 6 – Het vruchtbare land

In Nederland lijkt alles maakbaar. Leven onder zeeniveau. Zoet water beschikbaar alsof het nooit op raakt. En we verbouwen enorm veel voedsel op een klein oppervlak. In aflevering zes van Zeespiegels gaan we op bezoek bij twee boeren aan de oostkant van de Hoeksche- en Albrandswaard. Zij verbouwen al generaties lang gewassen op de vruchtbare klei. Wat merken zij van klimaatverandering?

Aflevering 5 (Deel II) – Het Dikke Water

In deel 2 van aflvering 5 gaan waterschap en wetenschap dieper in op verschillende soorten oorzaken, onderzoeksmethoden en de grote zoektocht naar mogelijke oplossingen voor bodemdaling. Water en bodem moeten in Nederland sturend worden, dan kun je maar beter zorgen dat de bodem niet verder daalt.

Aflevering 5 (Deel I) – Het Dikke Water

In deel 1 van aflevering 5 zien we een inwoner met een huis met veel scheuren en spreken Esther Stouthamer, hoogleraar Delta-evolutie en Ondergrondprocessen aan de Universiteit Utrecht en Jan Oostdam, gebiedsmanager van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Wat vinden de mensen op straat van bodemdaling?

Aflevering 4 – Coole Singels

De vierde aflevering van Zeespiegels gaat over Rotterdam aanpassen aan te veel en te weinig water, en aan hitte in de stad: klimaatadaptatie. En ook over de oorzaak van dat extremere weer aanpakken, met de energietransitie. Dit heet mitigatie. Hoe gaan we dat doen met zijn allen, hoe krijgen we Rotterdam van het gas af en hoe past Rotterdam zich aan, aan hitte, droogte en wateroverlast? De stad bloeit er misschien wel in meerdere opzichten van op. Als het slaagt zijn er allemaal Coole Singels in de stad!

Aflevering 3 – Binnenstebuiten

In Rotterdam wonen de meeste mensen beschermd door een dijk, soms erg diep gelegen gebied. Tienduizenden mensen wonen echter buitendijks. Zij zijn niet beschermd door een dijk, maar de grond ligt wel hoger. De derde aflevering van de serie ‘Zeespiegels’ kijkt naar de toekomst: de zeespiegel stijgt, wat is wijsheid?

Aflevering 2 – In Holland staat een huis

Deze aflevering – met de titel ‘In Holland staat een huis’ – gaat over wonen in de laaggelegen delta waar Rotterdam in ligt. Stormen, hittegolven en piekbuien komen sneller, vaker en heviger voor. Al ruim 750 jaar leeft Rotterdam met de voor- en nadelen van de delta. Er is momenteel een wooncrisis, we willen huizen erbij. Welke keuzes moeten we nu maken voor het wonen op lange termijn? Hoe moet dat als de zeespiegel stijgt? Blijven wij hier wonen? En hoe passen wij ons aan?

Aflevering 1 – Zee van tijd

Rotterdam staat er trots en dapper bij. Water komt hier van alle kanten. Steeds heftiger en steeds meer. Vanuit het achterland, vanuit zee en vanuit de lucht. De haven wil een goed bevaarbare diepe waterweg. Is dat op termijn nog wel een goed idee?

Aflevering 6 – Het vruchtbare land…

Aflevering 5 (Deel II) – Het Dikke Water…

Aflevering 5 (Deel I) – Het Dikke Water …

Aflevering 4 – Coole Singels …

Aflevering 3 – Binnenstebuiten…

Aflevering 2 – In Holland staat een huis…

Aflevering 1 – Zee van tijd…