Zevenjarige jubileum voor Femmes For Freedom

Femmes for Freedom bestaat vandaag 7 jaar. De organisatie zet zich in tegen huwelijksdwang, kindhuwelijken, gedwongen achterlating, verborgen vrouwen en huwelijkse gevangenschap bij Nederlandse meisjes en vrouwen.

“De afgelopen 7 jaar zijn voorbij gevlogen!”, vertelt Shirin Musa, de vrouw achter Femmes For Freedom. “Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt op lokaal, nationaal en internationaal niveau: wetsveranderingen, budgetten vrijgemaakt, huwelijkse gevangenschap onder de aandacht gebracht, veel vrouwen geholpen en spraakmakende campagnes uitgevoerd.” Een voorbeeld hiervan is de zoencampagne. “Dit heb ik natuurlijk niet alleen gedaan, maar in teamverband”, zegt Shirin. “Zonder hulp van alle collega’s, vrijwilligers en de vrouwen die hulp vroegen was het niet gelukt. De vrouwen verdienen alle lof voor hun moed, vertrouwen en samenwerking met Femmes For Freedom.”

Dit jaar is ook een tegenslag geweest. Zo moet Shirin Musa voor de rechter verschijnen voor twee tweets die zij heeft geplaatst in december 2017, waarin zij opkwam voor vrouwen uit de hindoestaanse gemeenschap. Maar ze heeft het volste vertrouwen in een goede afloop. “Het waren 7 succesvolle, impactvolle en grimmige jaren.”

Shirin is trots op alles wat zij de afgelopen 7 jaar hebben bereikt, waaronder: diverse wetswijzigingen, de oprichting van het landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating door hun lobby, geld voor meisjes en vrouwen die in het buitenland zijn uitgehuwelijkt en achtergelaten en de lobby voor het actieplan Zelfbeschikking. “Ik droomde hardop over mijn dromen en idealen, maar werd uitgelachen en bespot. Er werd gezegd dat het 30 jaar kon duren”, vertelt Shirin. “Nou, 7 jaar later! Je moet gewoon volhouden. Idealistisch dromen, denken en doen! Maar niet alleen bij dromen laten, maar er naar toe werken!”

In het afgelopen jaar was haar grootste mijlpaal dat de hoorzitting in Europees Parlement over huwelijkse gevangenschap en dat Minister Sander Dekker heeft besloten om in het Burgerlijk Wetboek ‘huwelijkse gevangenschap’ op te nemen. “Ik heb er jarenlang voor geijverd en ik ben er ook super trots op!”. Daarnaast is ze ook dankbaar voor het onder aandacht brengen van economische zelfstandigheid van vrouwen met een migrantenachtergrond en diverse issues rondom genitale verminking. Ook dat de vrouwen uit de hindoestaanse gemeenschap zich uitspreken over de #metoo beweging en vertrouwen hebben in Femmes for Freedom geeft haar vertrouwen voor de komende jaren.

In het komende jaar gaat Shirin Musa met haar team door op dezelfde wijze. “In 2019 zal de rechtzaak omtrent de twee tweets plaatsvinden”, vertelt Shirin. “En er komen nieuwe, leuke, campagnes aan. Ook in Rotterdam!”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter