Zeventig vissen in Overschie door bewoners gered van verstikking

Aan de Zestienhovensekade in de Schie is volgens het hoogheemraadschap Delfland sprake van een te laag zuurstofgehalte, waardoor vissen stikken. Tientallen vissen drijven naar de oppervlakte. Het hoogheemraadschap heeft veelvuldig meldingen gekregen van bewoners. Die uiteindelijk een hoop van de vissen redding kunnen bieden met een kano gevuld met kraanwater.

Het hoogheemraadschap meldt minimaal 30 dode vissen uit het water te hebben gehaald.
De buurman van Marjoleine vult een kano met kraanwater om de nog naar adem happende vissen uit de sloot te redden. Uit een meting van het zuurstofgehalte in het water blijkt dat er vijf keer te weinig zuur is. De zuurstof wordt in deze tijd van het jaar opgenomen door de rotte bladeren die in de sloot liggen.

“Het viel op doordat er veel vogels in de lucht waren, dus ging ik op onderzoek uit en toen zag ik allemaal vissen langs de kant naar lucht happen”, vertelt buurtbewoner Marjoleine.
Vele vissen blijken nog in leven. “De vissen hapten nog naar adem en zwommen langzaam weg als je ze probeerde te pakken.” De bewoners van Overschie maken zich hele erge zorgen en zijn ten einde raad. Zij leggen veelvuldig klachten neer bij het Hoogheemraadschap Delfland, de brandweer, de dierenambulance en de gemeente.