Zo herdenkt Rotterdam zondag 14 mei het bombardement

Het Rotterdamse stadshart werd op 14 mei 1940 vanaf 13.27 uur gebombardeerd door de Duitsers. 900 mensen kwamen hierbij om het leven. Ook raakten 80.000 Rotterdammers hun huis kwijt. Aanstaande zondag staat Rotterdam stil bij dit bombardement.

In een kwartier werd het hart van Rotterdam vernietigd door de bommen. Een dag later, op 15 mei 1940, tekende generaal Winkelman in een schoolgebouw in Rijsoord de capitulatie van Nederland.

Ieder jaar staat Rotterdam stil bij deze gebeurtenis. In totaal zijn er zes herdenkingsmomenten in de stad, waarvan er een het luiden van de kerkklokken is. Tussen 13.27 en 13.40 uur luiden de kerkklokken binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement. Dit duurt ongeveer 13 minuten.

De andere vijf herdenkingsmomenten worden hieronder uitgelicht.

Gedachtenisbijeenkomst in de Laurenskerk
Om 11.00 uur is er een gedachtenisbijeenkomst in de Laurenskerk. Hier worden kaarsjes aangestoken voor alle slachtoffers van het bombardement. Vervolgens is er een wandeling naar Plein 1940.

Herdenking bij Plein 1940
Bij Plein 1940 is er tussen 13.00 en 13.45 uur een herdenking bij het monument De Verwoeste Stad van Zadkine. Stadsdichter Elfie Tromp, leerlingen van OBS Het Landje, medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en burgemeester Aboutaleb zijn hierbij aanwezig.

Orgelconcert in de Laurenskerk
Om 15.00 uur is er een orgelconcert in de Laurenskerk door Hayo Boerema, met op de achtergrond filmbeelden van de verwoeste stad.

Lezing in de Centrale Bibliotheek
Tot slot is er een lezing tussen 20.00 en 22.00 uur in de Centrale Bibliotheek. Journalist Nikki Sterkenburg en hoofdredacteur AD Regio Paul van den Bosch gaan in gesprek met debatleider Liesbeth Levy.

Herdenking aan de Statenweg
Aan de Statenweg, ter hoogte van nummer 147, is zondag 14 mei van 10.00 tot 10.30 uur een herdenking. Op de plek van nummer 147 werd het ultimatum ‘Geef u over of de stad wordt vernietigd’ overhandigd, waarna niet veel later het bombardement op Rotterdam volgde.

Burgemeester Aboutaleb is aanwezig bij de herdenking om een krans te leggen. Ook zullen kinderen van Daltonschool De Margriet gedichten voorlezen.

OPEN Rotterdam is hier aanstaande zondag live bij aanwezig. Volg dit live-verslag via ons Facebook kanaal.