Zo kijkt Rotterdam naar de voorlopige verkiezingsuitslag: ‘een overwinning’

De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop: Van de Rotterdammers die mogen stemmen heeft slechts 38,9 procent dat de afgelopen dagen gedaan en er wordt gesproken over een historisch lage opkomst. Volgens de voorlopige verkiezingsuitslag blijft Leefbaar Rotterdam met 10 zetels de grootste partij in onze stad, gevolgd door VVD (6 zetels) en GroenLinks en D66 (beide 5 zetels). Ook zijn er nieuwkomers die een plek bemachtigen in de gemeenteraad: BIJ1, Volt en Forum voor Democratie. Hoe kijkt Rotterdam naar de voorlopige verkiezingsuitslag?

“Ik ben trots wakker geworden, dit is een overwinning voor Rotterdam” vertelt een inwoner van onze stad die op het stembiljet BIJ1 heeft ingevuld. Hij is blij dat de nieuwe partij twee zetels lijkt te bemachtigen. Grote winnaar is opnieuw Leefbaar Rotterdam. “Wat vind ik er van? Het is niet mijn partij, maar ze zetten zich wel in voor Rotterdam, dus ja”. Het mogelijke verlies van een zetel bij zowel PvdA als D66 noemt een dame wat betreft PvdA jammer: “Ik heb expres op PvdA gestemd zodat de partij wat hoger zou eindigen, maar het is toch niet gelukt geloof ik”, vertelt ze lachend.

Niet iedereen is blij dat de gemeenteraad binnenkort uit nog meer partijen bestaat. “Het zijn er te veel. Ik vind dat ze bij een bepaald aantal moeten stoppen.” Een ander is juist blij dat er binnenkort een frisse wind in Rotterdam waait. “Het is sowieso belangrijk dat er partijen zijn die een nieuw geluid vertegenwoordigen. Ik vind het goed, ook al zijn het partijen die best wel uiteen liggen”.

Lage opkomst
Niet eerder was het opkomstcijfer zo laag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In 2018 kwam 46,8 procent van de Rotterdammers naar de stembus om van zich te te horen, in 2014 was dat 45,1 procent. “Ik had gewoon geen tijd en ik was er eigenlijk helemaal niet mee bezig”, vertelt een geïnterviewde donderdag. “Mensen hebben denk ik weinig interesse, maar dat is eigenlijk helemaal niet goed”, aldus een dame in het centrum.