Series van OPEN Rotterdam/
Zoek eens uit

OPEN Rotterdam werkt sinds 2019 samen met online tijdschrift Vers Beton op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Samen duiken we in maatschappelijke problemen, waarbij Vers Beton de longreads schrijft en OPEN de videoreportage maakt. Van de jeugdzorgjungle en maatschappelijk vastgoed in de stad tot de Rotterdamwet en de ‘patseraanpak’.

Onleefbaar Rotterdam, de boetehoofdstad van Nederland

Rotterdam schrijft de meeste gemeentelijke boetes uit van Nederland, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. Hoe komen de regels in de stad tot stand? En draagt het strenge handhaven daarvan bij aan de leefbaarheid?

Baangarantie voor mbo’ers op Zuid bestaat vooral op papier

Sinds 2013 stelden werkgevers in de techniek, de zorg en andere sectoren ruim drieduizend banen beschikbaar voor mbo’ers uit Rotterdam Zuid. Maar nergens wordt bijgehouden of ze van deze AanDeBak-garantie gebruikmaakten. Onderwijl lopen de tekorten bij werkgevers op en kunnen jongeren ook zonder deze baangarantie overal aan de slag.

Goochelen met bouwcijfers; hoe wordt de Rotterdamse woningvoorraad opgebouwd?

Hoeveel woningen werden er de afgelopen collegeperiode gebouwd? En in welke prijscategorie? De bouwcijfers zijn een terugkerend twistpunt tussen gemeenteraad en wethouder Bas Kurvers, en dan met name de juistheid ervan. Vers Beton en OPEN Rotterdam over zeven goocheltrucs die het zicht op de échte bouwcijfers onttrekken. In deze explainer video leggen wij zeven goocheltrucs aan je uit!

Dit is waarom de patseraanpak niet werkt

Bij een patsercontrole worden voertuigen, geld en dure spullen in beslag genomen bij een verdenking van witwassen. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al jaren dat de werkwijze discrimineert. Bovendien is er geen enkel bewijs dat de patseraanpak werkt, ontdekten Vers Beton en OPEN Rotterdam. Toch blijft een aantal politieke partijen de patseraanpak promoten, ook in de huidige verkiezingsprogramma’s.

Rotterdam weigert vergoeding hulphond bij psychische klachten

Dat blindengeleidehonden hun baasjes kunnen helpen is bekend. Maar ook bij psychische problemen als PTSS kan een hulphond helpen om zelfstandig te leven. Diverse steden vergoeden zo’n hulphond, maar Rotterdam wil daar niet aan. Zo is Miryam Mejhed al jaren in discussie met de gemeente. “De stad voert een ontmoedigingsbeleid.”

Gemeente verkoopt al zes jaar lang leegstaande panden; wat levert dat op voor de stad?

De afgelopen zes jaar verkocht de Rotterdamse gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten welke leegstaande panden zoal verkocht zijn, aan wie en vooral: wat die uitverkoop precies heeft opgeleverd voor de stad.

Miljoenen NOW-steun konden leegloop horecapersoneel niet voorkomen

De grootste Rotterdamse horeca-werkgevers verdeelden 8,5 miljoen aan NOW-steun in 2020, bedoeld om personeel aan te houden. Toch blijkt uit een rondgang van Vers Beton en OPEN Rotterdam dat veel horecamensen hun baan niet konden behouden. “Je kunt personeel nog steeds geen perspectief bieden.”

Gemeente Rotterdam verkoopt haar panden: ‘Leidt niet altijd tot vooruitgang’

Talloze scholen, buurthuizen en ander gemeentelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren verkocht aan particuliere investeerders. De procedure van de verkoop van dit vastgoed veranderde de afgelopen jaren, waarbij de panden nu vaak naar de hoogste bieder gaan. Wat gebeurt er daarna met deze panden? En wat betekent dit voor de stad? Vers Beton en OPEN Rotterdam brengen samen de gevolgen in kaart.

In Rotterdam maken oudere bewoners steeds meer plaats voor jongvolwassenen

Vers Beton journalist Manon Dillen dook in de verhuiscijfers van het afgelopen decennium. Zijn de Rotterdammers van toen nog de inwoners van nu? De afgelopen 10 jaar vertrokken er zo’n 425.000 mensen uit de stad, blijkt uit cijfers van de gemeente en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tegelijkertijd vestigden zich hier ongeveer 453.00 inwoners van buiten de stad.

Oproep gemeentelijk vastgoed levert meer dan 100 tips en lijst verkochte panden op

Twee maanden geleden deden OPEN Rotterdam en Vers Beton een oproep aan Rotterdammers om te helpen de verkoop van gemeentelijk vastgoed in kaart te brengen.

Verkoop maatschappelijk vastgoed: soms wint het beste plan van het hoogste bod

Een maatschappelijke partij die een gemeentepand wil kopen, moet over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. De gemeente legt namelijk niet bepaald de rode loper uit voor stichtingen, verenigingen en wijkinitiatieven. Onduidelijke spelregels en stijgende vastgoedprijzen vormen daarbij extra struikelblokken.

Onverwachtse stop op vergoeding sport- en cultuurlessen aan kansarme kinderen

Elk jaar vergoedt het Jeugdfonds Sport en Cultuur de contributie van sport- en cultuurlessen van ruim achtduizend Rotterdamse kinderen uit arme gezinnen. Maar niet voor 71 kinderen op basisschool De Toermalijn op Zuid, terwijl ze wél aan alle voorwaarden voldoen.

15 jaar Rotterdamwet: Wat heeft de omstreden wet de stad opgeleverd?

In 2006 werd Rotterdamwet ingevoerd. Dankzij deze wet kunnen mensen met een bijstandsuitkering die korter dan zes jaar in Rotterdam wonen, in bepaalde wijken een woning worden geweigerd. OPEN Rotterdam doet samen met Vers Beton onderzoek naar de Rotterdamwet.

Waarom we nog steeds niet weten of Feyenoord een nieuw stadion krijgt

Begin juli moet de gemeenteraad een besluit nemen over een bijdrage van 135 miljoen euro aan het stadionproject. Maar wat is de huidige stand hiervan? Zijn de grootste risico’s onder controle? En wat gebeurt er als het plan toch niet doorgaat?

Feyenoord City: doodvonnis of voltreffer?

Feyenoord staat op het punt bijna een half miljard euro uit te geven aan een nieuw voetbalstadion. Maar hoe gaan ze dat terugverdienen? Bram Logger legt uit hoe de businesscase van Feyenoord City in elkaar zit en wat de risico’s zijn van dit project.

Onleefbaar Rotterdam, de boetehoofdstad van Ned…

Baangarantie voor mbo’ers op Zuid bestaat voo…

Goochelen met bouwcijfers; hoe wordt de Rotterd…

Dit is waarom de patseraanpak niet werkt…

Rotterdam weigert vergoeding hulphond bij psych…

Gemeente verkoopt al zes jaar lang leegstaande …

Miljoenen NOW-steun konden leegloop horecaperso…

Gemeente Rotterdam verkoopt haar panden: ‘Lei…

In Rotterdam maken oudere bewoners steeds meer …

Oproep gemeentelijk vastgoed levert meer dan 10…

Verkoop maatschappelijk vastgoed: soms wint het…

Onverwachtse stop op vergoeding sport- en cultu…

15 jaar Rotterdamwet: Wat heeft de omstreden we…

Waarom we nog steeds niet weten of Feyenoord ee…

Feyenoord City: doodvonnis of voltreffer?…