‘Zomervakantie had wel een weekje korter gemogen’, de basisscholen gaan weer beginnen

Na zes weken zomervakantie is het zo ver: de basisscholen gaan weer beginnen. Waar kinderen nog genieten van het laatste beetje vrijheid zijn de meeste meesters en juffen alweer hard aan de bak. Zo ook Victor en Laura: “Zelfs na 18 of 19 jaar slaap je de zondag voor de eerste schooldag als leerkracht niet”.

Maandag begint Laura de Vos als juf van een nieuwe groep 8 van de Harbour Bilingual School in Delfshaven. Afgelopen week was ze al in het klaslokaal te vinden. Laura: “Een week voor de kinderen komen bereid je als docent alles alvast voor. Zo heb ik de opstelling van tafels en stoelen in de klas gemaakt en overal pennen neergelegd.” Volgens Laura moet je dan ook niet gek opkijken als je in koopjeswinkels als de Action vooral veel onderwijspersoneel de kantoorspullen ziet ‘leegkopen’.

Ook Victor, meester op een basisschool in de wijk Feijenoord, is al druk in de weer geweest met het klaslokaal gereedmaken. Victor: “De zomervakantie had van mij eigenlijk wel een weekje korter gemogen. Dit is mijn tweede jaar als meester en ik heb heel veel zin in het komende schooljaar.”

Dan is er nog de vergadering die “na vier weken vrij toch best intens is”, vertelt Laura. “Maar zo staat iedereen weer met de neuzen dezelfde kant op en gaan we weer opgefrist het nieuwe jaar in”. Na het teamuitje op vrijdag wenst iedere juf en meester elkaar succes met de zondagnacht. “Ja, de befaamde zondagnacht”, begint Laura. “Dan slaapt geen enkele leerkracht. Niet als het je eerste schooljaar als docent is of je 18e of 19e, het blijft spannend.”

De eerste dag
Mét een slaaptekort is de dag dan eindelijk daar: de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar. “Zo’n eerste week is vooral elkaar leren kennen en weer bijkletsen over de gebeurtenissen van de afgelopen zomer”, vertelt Laura. “Meestal plan ik dan zo’n vijf lessen in, ook al weet ik dat we er maar aan drie zullen toekomen. Maar dan ben ik meteen al de juf die, verantwoord, kan zeggen ‘deze les schuiven we door naar morgen”.

Naast het bijkletsen zijn ook al de kennismakingsoefeningen en -spelletjes voorbereid door Victor, “Ik wil dit jaar er voor zorgen dat ieder kind krijgt wat het verdient. Op mijn school zitten veel kinderen met de verwachting een laag advies te krijgen. Juist hen en de kinderen die meer aankunnen maar vaker niet op vallen wil ik alles geven.”

De Rotterdamse Morris gaat morgen voor het eerst naar groep 8, Dia naar groep 7 en Lou naar groep 5 van de Globetrotter. Allemaal hebben ze wel zin in school, “Maar het is ook wel spannend”, zegt Dia. Vooral het pre-advies wat kinderen in groep 7 krijgen over naar welk niveau middelbare school ze mogen vindt ze spannend. Morris heeft zijn gewenste pre-advies al binnen en gaat met vertrouwen aan het nieuwe jaar beginnen, “zin in de lessen heb ik niet, wel in de pauzes en buitenspelen”.

Zorgenkindje
Een uitdaging dit schooljaar gaat (nog steeds) het personeelstekort zijn volgens de juf. Laura: “Voor de zomer hadden we het team rond, maar in de eerste week van de vakantie heeft er een leerkracht zich bedacht en teruggetrokken. Toen zaten we opeens met een klas zonder docent.” Nu is dat opgelost met parttime juffen die meer gaan werken dit jaar, “maar ruimte voor uitval is er dus niet”.