Zonder hen geen feest: honderden Rotterdammers bouwen Bevrijdingsfestival op

Op 5 mei is het Bevrijdingsfestival niet meer weg te denken. Het festival verbindt mensen met gezellige muziek, heerlijk eten en een feestelijke sfeer. Maar achter de schermen gebeurt er veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Wie zijn de mensen die dit allemaal mogelijk maken? En hoe verloopt de begeleiding van artiesten, van aankomst tot optreden, achter de schermen?

“Er werken veel meer mensen aan het festival dan je zou denken,” vertelt Tim van der Veer (programmacoördinator). “We beginnen tien dagen van tevoren met het opbouwen van het festival en daarnaast werken er vierhonderd tot vijfhonderd man op de dag zelf die je niet ziet werken, omdat ze bijvoorbeeld achter de hekken staan.”

De verzorging van de artiest begint bij de accreditatie. Hier krijgen ze uitleg over waar ze moeten zijn, een polsbandje en de moeilijkste opgave: een parkeerkaart. Na de accreditatie komen ze naar Zita Voskuilen (stage artist handler) toe. Zij zorgt ervoor dat artiesten zich thuis voelen op het festival. Dit doet ze onder andere met de gekste aanvragen: van voetbalshirts tot grote hoeveelheden handdoeken.

Hoe voelen de artiesten zich bij de verwelkoming van het festival? Brunzyn geeft aan: “Je wordt hier altijd met open armen ontvangen, ze zorgen goed voor je en het is gezellig.” Mainstage-artiest Sor vertelt ook dat zijn wensen werden vervuld. Behalve de chips – die waren er niet, vertelt hij lachend: “Toch wat te klagen.”