Zorgen over armoedebeleid in Rotterdam nemen toe na opstappen wethouder: ‘Dit is een ramp’

De problematiek rondom het armoedebeleid wordt zichtbaar met het aftreden van Enes Yigit (wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal namens DENK). Waar politici klagen over zijn functioneren, legt Annemarieke van Egeraat (directeur Warm Rotterdam) de verantwoordelijkheid bij het college en de burgemeester. “Het armoedebeleid wegleggen bij één wethouder, met zo’n klein budget en zo’n groot probleem, is onverstandig.”

Het aftreden van Enes Yigit is het gesprek van de dag binnen de Rotterdamse gemeenteraad. Zondag besloot hij per direct te stoppen, naar aanleiding van ‘zware klachten’ over zijn functioneren. Dat schrijft het AD. Zelf spreekt Yigit van ‘disproportioneel veel weerstand’ in een boodschap op LinkedIn. Weerstand kreeg hij bijvoorbeeld van Larissa Vlieger (GroenLinks), die op Twitter schrijft: “Het werd hoog tijd dat de waarheid over het desfunctioneren van deze wethouder naar boven kwam. Een schande voor de stad.” Maar Van Egeraat vindt deze kritiek niet terecht. Met haar Warm Rotterdam, een organisatie die de armoede in de stad probeert terug te dringen, voorzag ze Yigit van advies. “Ik val Enes niet af. Het college en de burgemeester betreft de blaam. We zitten al anderhalf jaar te wachten op een goed armoedebeleid. Ik vind het een ramp.”

Armoedebeleid
Dat Yigit in zijn eentje de portefeuille Armoede had, vindt Van Egeraat onbegrijpelijk. “Het college parkeert een groot probleem als armoede bij één – misschien niet zo sterk functionerende – wethouder. Er moet een gezamenlijke aanpak komen. In de armste stad van Nederland lukt het ons niet om een breed gedragen armoedebeleid op te stellen. Ik vind het een blamage voor het college.”

Het uitblijven van een armoedebeleid is volgens Van Egeraat ook terug te zien in het straatbeeld. “We zien de armoede in Rotterdam toenemen. Arme Rotterdammers zien te weinig gebeuren vanuit de gemeente. Geen visie, geen idee, geen perspectief. Er is geen stip op de horizon. Het systeem is keihard en helpt velen niet verder.”

Kantelpunt
Nu Yigit is opgestapt, is het nog de vraag wie woensdag 23 augustus plaatsneemt in de raad als wethouder Armoede. Dan is er namelijk een inspreekmoment over het armoedeplan, waarin Rotterdammers de raad kunnen bevragen of adviseren. Ook Van Egeraat is daar namens Warm Rotterdam bij. “Ik wil de college en wethouders vragen om hetgeen wat Yigit heeft achtergelaten te omarmen en er een breder verhaal van te maken. Armoede is niet iets wat een wethouder in zijn eentje kan oplossen. Iedere wethouder kan iets betekenen voor dit onderwerp.”

“Ik hoop heel erg dat dit een kantelpunt gaat zijn”, gaat Van Egeraat verder. “We hebben nog maar twee jaar tot de nieuwe verkiezingen. Dat is zo voorbij. Het college faalt en de raad moet hen daarop aanspreken. Ik weet dat dit niet gaat gebeuren, maar als het zo doorgaat, kunnen ze beter de stekker eruit trekken.”

Nieuw beleidsplan
Woensdag is er dus een inspreekmoment in de raad. De commissies Werk & Inkomen, Onderwijs, Samenleven, Schuldhulpverlening & Armoedebestrijding en NPRZ zijn hierbij. Voorafgaand aan deze bijeenkomst heeft de raad opgesomd wat het heeft gedaan met de adviezen van Warm Rotterdam en Brede Raad010. Dat zijn tien punten, waarbij het onder andere gaat om de samenhang tussen sociale problematiek en armoede, bewustwording van het probleem en extra inkomensondersteunende regelingen voor mensen met een beperking. Wat de gemeente heeft gedaan met deze punten, lees je in deze bijlage op de site van de gemeenteraad.

Voor dit artikel heeft OPEN Rotterdam verschillende politici benaderd. Als er reactie komt, wordt dat uiteraard toegevoegd. Ook maakt OPEN Rotterdam woensdag een reportage van het inspreekmoment, waarbij verschillende (politieke) partijen aan het woord zullen komen.

In maart 2022 was Yigit nog in Stemmen!, het programma waarin OPEN Rotterdam in gesprek ging met twee politici. Ook toen ging het al over de armoede in de stad.