Zuid reageert boos op uitspraak Pastors dat 1 op de 3 licht verstandelijk beperkt is: ‘Beetje raar’

Marco Pastors, de directeur van Nationaal Programma Rotterdam-Zuid en verantwoordelijk voor de verbetering van dit stadsdeel, is in opspraak geraakt. Hij zegt dat een op de drie Zuiderlingen licht verstandelijk beperkt is. Hij zegt dit op basis van de database Woonzorgwijzer 2020. De uitspraak oogst veel kritiek van Rotterdamse politici. Maar wat vinden de mensen in Zuid van deze bewering?

‘Elke keer weet de heer Pastors bewoners op Zuid te schofferen met zijn uitspraken en het vertrouwen van 200.000 mensen te beschamen’, schrijft Astrid Kockelkoren (GroenLinks) woensdagochtend op Twitter. Daar is veel kritiek te lezen op de uitspraak van Marco Pastors, die ook oud-gemeenteraadslid is van Leefbaar Rotterdam. Serkan Soytekin (DENK) vindt de uitspraak niet kunnen, laat hij via Twitter weten: ‘Bied je excuses aan en stop met onnodig schofferen en stigmatiseren.’

Serieus probleem

Pastors maakte de opmerking op basis van Woonzorgwijzer 2020, een database van het Amsterdamse onderzoeksbureau In Fact. Daarin staat informatie over steden en wijken, die wordt gebaseerd op landelijke data. De uitspraak dat een derde van Rotterdam-Zuid licht verstandelijk beperkt zou zijn; is dan gebaseerd op cijfers over armoede en opleidingsniveau. Hij blijft, ondanks de kritiek, achter zijn uitspraak staan, laat hij aan het AD weten. “Zo wordt het gewoon genoemd: ‘licht verstandelijk beperkt’. Het staat in tal van rapporten, waarom mag ik het dan niet benoemen?”

Ook Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam) snapt de ophef niet. “Ik vind absoluut niet dat hij zijn excuses aan moet bieden of moet opstappen. Hier wordt een serieus probleem geschetst, maar in plaats van erkenning en werken aan oplossingen, gaan we debatteren over de toon waarop iemand iets zegt. Ik ben totaal niet verontwaardigd en vind de kritiek op Marco Pastors totaal onterecht en niet serieus te nemen.” 

Dat de uitspraken van Pastors ‘schofferend en beschamend’ zouden zijn, vindt Ceulemans misinterpretatie. “Het benoemen van een licht verstandelijke beperking is niet beledigend of stigmatiserend. Het is een erkenning van een erg groot probleem. Niet voor niets heeft Rotterdam-Zuid als enige een Nationaal Programma nodig. De discussie over wat licht verstandelijke beperking is, en hoe die mensen kunnen worden geholpen, moet worden opengebroken.”

Pastors heeft laten weten verder niet te willen reageren. Hij sluit zich aan bij de uitspraken van Tim Versnel, VVD-wethouder en medeverantwoordelijke Nationaal Programma Rotterdam Zuid, in de gemeenteraadsvergadering van 5 april: “Ik ga niet mee in een openbaar functioneringsgesprek van de programmadirecteur (Marco Pastors, red.). Hij heeft niets gezegd wat op gespannen voet staat met het uitvoeringsprogramma waar ook wij ons als gemeente achter hebben geschaard. We hebben in Rotterdam een groep mensen met een IQ van 85 of lager, van wie een groep behoort tot licht verstandelijk beperkten. Het is een neutraal kenmerk en op geen enkele manier een diskwalificatie van deze groep.”

Voor meer informatie, lees het artikel van AD.