Zwart dragen als tegendemonstratie Koningsdag: ‘Een viering van de kloof tussen arm en rijk’


Nog een paar nachtjes slapen en dan viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Rotterdam. Diverse groepen Rotterdammers spreken zich uit tegen de komst van de koning. Dit omdat de duurste Koningsdag ooit (4 miljoen) in de armste stad van Nederland plaatsvindt. Verschillende groepen hebben aangekondigd te gaan demonstreren en roepen mensen in het hele land op tijdens Koningsdag in het zwart gekleed te gaan, als protest.

Rotterdam is de armste stad van Nederland. Zo’n 18,5 procent van de Rotterdammers leeft onder de armoedegrens. Dit jaar zit de koning 10 jaar op de troon, voor deze gelegenheid trekt de gemeente Rotterdam 4 miljoen euro uit voor de komst van de koning. Daarmee is deze dag de duurste Koningsdag ooit. Niet iedereen is even blij met zijn komst, zo reageren mensen in de comments van @woonprotest ‘Fuck de koning’ en ‘Ik vind er niets feestelijks aan, het is eerder een viering van de kloof tussen arm en rijk.’

Langs de route die de koning zal afleggen, naast de Erasmusbrug, is een anti-monarchistisch ‘feest’ met de slogan “Geen onderdaan, wel hard gaan” gepland. Eerder deze maand hangen Rotterdammers posters in de stad met daarop afgebeeld een kroontje en de tekst ‘Rotterdam spant de kroon in armoede’. Ook de stickers met de tekst ‘Geen woning, geen koning’ en een anti-monarchistisch gedicht duiken de afgelopen weken op in de stad.