Zwemvereniging Animo geeft Rotterdammers bijna 75 jaar vrijwillig zwemles

Zwemvereniging Animo geeft Rotterdamse kinderen al sinds de Tweede Wereldoorlog zwemles. Week in – week uit staan de vrijwilligers klaar in het Oostelijke zwembad. Reden te meer voor ons om even een zwemlesje mee te pikken.

Het zwembad loopt langzaam vol met enthousiaste kinderen. Meer dan dertig vrijwilligers staan klaar om de zwemlessen in goede banen te leiden. Sinds de Tweede Wereldoorlog is Animo al bezig met de Rotterdamse zwemmers. En omdat er zoveel vrijwilligers zijn, kunnen de kosten laag blijven. Voor nog geen vijf euro krijgen de kinderen drie kwartier zwemles.

Linda van Vliet is voorzitter van de zwemvereniging en loopt druk door het zwembad heen. Hier en daar geeft ze kinderen zwembandjes zodat ze veilig te water kunnen. En af en toe geeft ze aanwijzingingen. Ze houdt iedereen goed in de gaten, zodat de zwemles vlekkeloos verloopt. “Wij zijn zelf allemaal heel enthousiast en werken vrijwillig. De mensen die komen, zijn ook altijd heel lief en aardig. Alleen het besef dat wij hier vrijwillig staan, naast ons eigen werk, is er niet bij iedereen. Maar goed wij gaan ook niet roepen dat wij vrijwillig werken. Wij staan er gewoon.”