Zwerfie Rotterdam slaat nieuwe weg in: Donateurs en lessen in hoger onderwijs voor schonere stad

Vrijwilligersorganisatie Zwerfie Rotterdam richt haar pijlen op een schonere toekomst. De stichting presenteert een nieuw beleidsplan voor de komende drie jaar. De essentie is: minder zwerfafval in de stad, meer impact.

Sinds een aantal weken is Zwerfie officieel een stichting en staan ze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zwerfie bestaat uit meer dan 175 vrijwilligers die zwerfafval opruimen en lessen geven over het belang van afvalvermindering. Maar: “Stichting Zwerfie Rotterdam heeft grote ambities,” staat in het nieuwe beleidsplan.

“Wij willen voort op de ingeslagen weg en streven tegelijk naar professionalisering.” Zo hopen ze donateurs te werven en worden sommige activiteiten bekostigd. Ook zal Stichting Zwerfie haar lessen gaan aanbieden in het hoger en universitair onderwijs. Dit om verdere innovatie te stimuleren om het probleem op te lossen. Het uiteindelijke doel? Nog meer verschil maken voor een afvalvrij Rotterdam.

Samenwerking
Om dit te bereiken helpt ook de gemeente Rotterdam. Zij financiert bijvoorbeeld afvalonderzoeken van Zwerfie en schenkt materialen voor de opruimingsacties. Maar natuurlijk is zwerfafval een probleem dat verder reikt dan de stad. Landelijk is Zwerfie deel van de Plastic Avengers, een verbond van initiatieven dat zwerfafval onder de aandacht van de landelijke politiek probeert te brengen.