010nu weekoverzicht: Rotterdams algoritme discrimineert, gelijkspel Feyenoord en ‘Rachid zoekt Raad’

Afgelopen week zorgde een gelijkspel van Feyenoord tegen de Oekraïense club Sjachtar Donetsk voor blijdschap in het Feyenoord-café van Angela, vangt Rotterdam al een jaar Oekraïnse vluchtelingen op, las je hoe een Rotterdams algoritme jonge alleenstaande moeders discrimineert en moet je langzaamaan je keuze gaan maken voor de Provinciale Statenverkiezingen. Verslaggever Rachid Benhammou helpt je daarbij in ‘Rachid zoekt Raad’.

“Je weet niet goed waarom je bent geselecteerd voor controle. Dat kan leiden tot wantrouwen richting de overheid”, aldus Gwen van Eijk, onderzoeker mensenrechten voor Amnesty International, in een reactie op het onderzoek van OPEN Rotterdam, Vers Beton en Lighthouse Reports dat eerder deze week is gepubliceerd.

Het is donderdagavond 9 maart, Feyenoord speelt tegen de Oekraïense club Sjachtar Donetsk en in café Costa del Sol aan de Slaghekstraat is de spanning om te snijden: in de 79ste minuut komt de Rotterdamse club met 1-0 achter. Uiteindelijk komt de verlossing: in de 88ste minuut komt de gelijkmaker en maakt Feyenoord op 16 maart goede kans in de Kuip. OPEN Rotterdam-presentator beleeft de wedstrijd hand-in-hand met de bezoekers en barvouw Angela van een écht Feyenoord-café: Costa del Sol.

Weet jij al wat je gaat stemmen op 15 maart? De verkiezingen van de Provinciale Staten en de waterschappen komen eraan. Waar gaan deze verkiezingen over en hoe maak je de ‘juiste’ keuze? Hier kun je terecht voor advies. Rachid Benhammou onderzoekt de Rotterdamse lokale politiek. Hij komt erachter dat er veel onwetendheid is over de naderende verkiezingen, iets wat 50PLUS-raadslid Ellen Verkoelen betreurt.

Een jaar geleden arriveerden de eerste vluchtelingen uit Oekraïne in Rotterdam. In die tijd is er veel gebeurd. Er werden (nood)opvangen gerealiseerd, Rotterdammers meldden zich als gastgezin en zowel bewoners als de gemeente startten initiatieven om de Oekraïners een hart onder de riem te steken. OPEN Rotterdam blikt terug.