Een jaar sinds de eerste Oekraïense vluchtelingen in de stad: OPEN Rotterdam blikt terug

Een jaar geleden arriveerden de eerste vluchtelingen uit Oekraïne in Rotterdam. In die tijd is er veel gebeurd. Er werden (nood)opvangen gerealiseerd, Rotterdammers meldden zich als gastgezin en zowel bewoners als de gemeente startten initiatieven om de Oekraïners een hart onder de riem te steken. OPEN Rotterdam blikt terug.

Op dit moment verblijven er zo’n 2400 Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam. Ongeveer 1450 bij gastgezinnen, de overigen in opvanglocaties van de gemeente.

Februari
Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Een paar dagen later arriveren de eerste Oekraïense vluchtelingen in de stad. Binnen een paar uur is sporthal De Wielewaal in Charlois omgetoverd tot noodopvang die vooral door vrouwen en kinderen wordt gebruikt.

Maart
In maart zijn er zo’n 900 vluchtelingen in de stad. Die worden opgevangen in hotels en schepen, maar ook bij Rotterdammers thuis. Spontaan vinden inzamelingsacties plaats. Ook het Huis van de Wijk in oud-Mathenesse komt in actie. In samenwerking met Stichting Oekraïners In Nederland worden spullen voor het front ingezameld.

Maar ook voor dichter bij huis zijn er allerlei initiatieven. Er zijn veel verschillende bijeenkomsten in de stad, waar wordt gezongen en gebeden voor vrede.

Rotterdammers proberen Oekraïners afleiding te bieden en zich thuis te laten voelen. Zo wordt op een van de schepen die vluchtelingen opvangt – in de Terwenakker in het centrum waar honderden vluchtelingen verblijven – een taekwondo les georganiseerd voor kinderen. Taekwondo meester Abdel Maghnouj, de Russische juf Nathalie en een tolk geven samen de les.

 

 

De bibliotheek op de Blaak start een inzamelingsactie voor boeken. In het Oekraïens.

Het eerste Oekraïense Huis wordt geopend in Charlois. Hier kunnen vluchtelingen terecht bij de vraagwijzer van de gemeente, en het dient als ontmoetingsplek.

April
In april verblijven er al 1900 Oekraïners in de stad, waarvan zo’n 750 bij Rotterdammers thuis.

Het Cruiseschip de Volendam arriveert in maashaven. Het schip biedt plek aan 1400 vluchtelingen. Ook de Oekraïense actrice Milena Kompaniiets verblijft op de Volendam aan de Merwehaven. Ze werkt in Rotterdam als tandartsassistente.

Bekijk hier de reportage die OPEN Rotterdam over haar maakte.

 

In april wordt ook de Oekraïense school De Grift geopend. In het voormalige Zuider Gymnasium aan de Grift in De Vaan kunnen gevluchte Oekraïense kinderen nu les volgen, weer een klein beetje het normale leven oppakken. 200 kinderen krijgen er les: 100 op de basisschool, en 100 op de middelbare school.

Ondertussen gaan de doneeracties in de stad gewoon door.

Mei
In mei telt Rotterdam 2700 vluchtelingen.1000 daarvan verblijven in gastgezinnen.

Veel van de vluchtelingen hebben nu onderdak gevonden. De volgende stap is het wegwijs maken van deze nieuwe Rotterdammers. Welzijnscoalitie Delfshaven start in mei met een pilot project ‘Buurt Safari’s’ om hierbij te helpen.

Rotterdammers wandelen samen met de vluchtelingen in de wijken waar de schepen liggen -in Parkhaven, Coolhaven en de Schiehaven. De route van de Buurt Safari gaat vooral langs plekken die belangrijk zijn voor de kinderen, zoals de speeldernis en de kleine Vis, en plekken waar voor de volwassen vluchtelingen activiteiten worden georganiseerd.

Ook wordt bekend dat de Volendam nog langer kan blijven liggen in Rotterdam en dus nog langer opvang kan bieden. Die kunnen daar nu zeker tot half september blijven.

Zomer
In juni en juli blijft het aantal vluchtelingen in de stad stijgen. Steeds meer Rotterdamse gastgezinnen melden zich. In augustus opent een tweede school voor Oekraïense kinderen. Op Schakelschool De Gaffel in het Oude Westen krijgen basisschoolkinderen Nederlandse les, ook word teen aantal uur per dag Oekraïens onderwijs aangeboden.

September
Helaas kunnen in september de vluchtelingen niet langer op het schip de Volendam blijven. Het cruiseschip gaat weer de normale routes varen. De families zijn overgebracht naar andere opvanglocaties in Nederland.

Oktober
In oktober wordt de Oekraïense huiskamer aan de Rochussentraat opgedoekt. De huiskamer was een particulier initiatief, en het geld is op. De gemeente wil hen niet helpen, omdat er al een Oekraine Huis is op Zuid. Een behoorlijke domper voor oekraïners die regelmatig het Huis bezoeken

December
De lampjes van de Kerstboom bij het Stadhuis worden 23 december om 17:00 voor vijf minuten uitgeschakeld. Samen met andere steden in Europa toont Rotterdam solidariteit met de Oekraïense bevolking die deze winter noodgedwongen zonder stroom zitten.

Februari 2023
Rotterdam staat stil bij een jaar oorlog. Zo wordt de Erasmusbrug verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag. Bij het stadhuis wordt een bijeenkomst gehouden. Er is een stiltemoment van 365 seconden en aansluitend is er een stille tocht naar de Erasmusbrug.