010nu weekoverzicht: Hassnae is studente van het jaar, praten over stille armoede en hittegolf brengt slagers stress.

Lachgasman en superschoonmaker Eric Alblas werd deze week geëerd op Rotterdam Zuid. Zijn dagelijkse schoonmaakroute werd dit keer aangepakt door een groep Rotterdammers die zijn nalatenschap zullen blijven uitdragen. Een andere Rotterdamse werd deze week ook geëerd: Hassnae. Zij won de Erasmus award ‘Student van het jaar’. Hassnae is een rolmodel voor (mede)studenten. Ze houdt zich actief bezig met kansenongelijkheid en begeleid studenten ook persoonlijk tijdens haar rol als mentor. Hans, Jeanette en Fleur uit de Afrikaanderwijk verdienen eigenlijk ook een prijs. Ze doorbreken deze week de stilte omtrent verborgen armoede. Ze delen hun ervaring met ons. We sluiten de week af met een sprint naar de slager. Want OPEN Rotterdam wint op vrijdag 9 juni 2023 namelijk twee prijzen tijden de LMA. En dat is wel een barbecuetjes waard.

Ivo Rodermans van Zwervie 010 organiseerde een ‘memorial cleanup’. Eric Alblas staat in Rotterdam bekend als de ‘lachgasman’. Hij haalde dagelijks honderden tot duizenden lachgaspatronen en ander vuil van de straat. Alblas besloot in december 2022 om euthanasie aan te vragen en overleed op woensdag 24 mei dit jaar.

Student van het Jaar worden: dat is niet iets wat Hassnae Boubrik had zien aankomen. Toch prijkt er sinds kort een mooie award op haar kamer. Die titel, die de Erasmus Universiteit ieder jaar vergeeft, heeft zij ook niet zomaar gekregen.

“Ik zit hier helemaal op mijn plek”, vertelt ze als ze door de gangen van het Erasmus MC naast het Museumpark loopt. Ze heeft er een bijbaan op de intensive care afdeling, maar studeert ook nog geneeskunde. Daar zit ze nu in het derde jaar van. De faculteit van haar studie zit iets dieper in het ziekenhuis verstopt.

Een derde van alle volwassenen die in armoede leeft, heeft een baan. Rotterdammers Hans, Jeanette en Fleur vallen in deze groep. Ze doen hun verhaal om deze stille armoede te doorbreken.

Een warme tropische week staat voor de deur. Dit betekent meestal dat de barbecue aan gaat. En dat merken de Rotterdamse slagers op de West-Kruiskade. Ze hebben het deze dagen extra druk. En het populairste stukje vlees onder de Rotterdammers? Spareribs blijkt de grote favoriet.