010nu weekoverzicht: huurders Balwantsingh betalen geen huur en Rotterdams icoon Djunga de Biluca (94) overleden

Ook afgelopen week is er weer genoeg gebeurd in Rotterdam. Na opnieuw een succesvolle editie van de Marathon, bereidt Rotterdam zich voor op het volgende evenement: Koningsdag! OPEN Rotterdam sprak onder andere met Tara. Zij zal gaan skaten voor de koning. Verder ging OPEN Rotterdam langs bij de huurders van Balwantsingh en kwam afgelopen week de Ramadan ten einde.

Oud- gemeenteraadslid Narsingh Balwantsingh trad begin dit jaar, na een publicatie van OPEN Rotterdam over zijn schimmelpand in Bloemhof, af. “Om meer tijd te hebben voor het onderhoud van zijn panden.” Nu, drie maanden later, blijkt er aan de panden nog niets verbeterd. In het pand in Bloemhof wonen alle bewoners onder erbarmelijke omstandigheden in een tochtig appartement met schimmel, lekkage en defecte gas- en elektra-voorzieningen.

João Silva, beter bekend als Djunga de Biluca, overleed op maandag 17 april in Rotterdam na een korte ziekenhuisopname. Djunga was een van de eerste Caboverdianen die emigreerde naar Rotterdam (1955). Hij speelde een rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië en is de oprichter van muzieklabel Morabeza Records. Morabeza Records zette in Rotterdam in 1965 de eerste Caboverdiaanse muziek op LP en maakte ook LP’s met grote artiesten als Cesária Évora. Ondanks al zijn successen bleef De Biluca een bescheiden man. “Want hij zag het allemaal meer als een plicht”, vertelt zijn neef en huidig directeur van Morabeza Records, Carlos Gonçalves. Lees hier het hele artikel.

Tara, een bekend gezicht in de Rotterdamse skatescene, gaat op Koningsdag skaten voor de koning. Met indrukwekkende tricks zal Tara een spetterende voorstelling geven. Tot voor kort was het Museumpark haar tweede thuis, nu is skaten daar niet meer mogelijk.

De ramadan is officieel voorbij en tijdens het suikerfeest komen families samen om gezamenlijk te genieten van festiviteiten en lekker eten. Iedereen trekt een mooie, nieuwe outfit aan en samen wordt er gebeden. Op de Zwartjanstraat heeft Jacqueline het heel druk. Hier kan je Henna met én zonder afspraak laten zetten. Ze legt uit waarom henna zo belangrijk en populair is tijdens het suikerfeest.