010nu weekoverzicht: metro naar strand, herdenking Vergeten Bombardement en wordt West steeds wilder?

Rotterdam staat nooit stil. Ook deze week gebeurde er weer veel in de stad. Zo werd de stad opgeschrikt door een steekpartij op klaarlichte dag in het centrum, kunnen Rotterdammers sinds deze week met hun zwembroek de metro in naar Hoek van Holland en gingen Rotterdamse apothekersassistenten de straat op voor een betere CAO.


Oost West, veilig in je nest?

De fatale steekpartij op de Korte Lijnbaan in het centrum van Rotterdam riep bij veel Rotterdammers dezelfde vraag op: “Hoe veilig is de stad anno 2023?” Zo ook in Rotterdam-West, waar het onrustig is de afgelopen tijd. Recentelijk was er nog een schietpartij in Delfshaven en het stadsdeel kwam dit jaar al vaker in het nieuws vanwege explosies, steek- en schietpartijen. Wij vroegen twee wijkexperts en de bewoners wat dit doet met de omgeving.

Met de metro op zonvakantie
Vamos a la Hoekse playa! Sinds vrijdag 31 maart rijdt de Rotterdamse metro dan eindelijk rechtstreeks van hartje centrum naar het strand. De reistijd bedraagt iets meer dan een half uur. OPEN Rotterdam-stagiaire Sarah-Louise mocht vrijdag mee met het eerste ritje.

Herdenken in Bospolder – Tussendijken
De wijk Bospolder-Tussendijken is op 31 maart 1943, precies tachtig jaar geleden, getroffen door een bommenregen. De bommen kwamen uit geallieerde vliegtuigen en werden per ongeluk losgelaten boven de Rotterdamse wijk. Vandaag de dag staat dit bombardement beter bekend als het Vergeten Bombardement. Sinds 2017 wordt het Vergeten Bombardement jaarlijks herdacht in Park 1943, zo ook op vrijdag 31 maart. Wij waren er live bij.

Lees hier

Assistenten in protest
Afgelopen week waren Rotterdamse apothekersassistenten het zat. Ze gingen de straat op voor een betere CAO en een beter loon. Meer dan 100 mensen liepen mee. Volgens organisator Sermin blijft het niet bij dit protest: “We hopen dat hiermee het eerste zaadje is geplant.” “Ik heb appjes gehad van verschillende assistenten, ook buiten Rotterdam, die anders een landelijke actie willen, mocht het uiteindelijk niet goed komen aan de onderhandelingstafel.”