KIJK TERUG: Herdenking Het Vergeten Bombardement in Park 1943

Het is precies tachtig jaar geleden dat de wijk Tussendijken per ongeluk werd gebombardeerd door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit bombardement zorgde ervoor dat ruim 13.000 mensen dakloos werden en het kostte ruim vierhonderd Rotterdammers het leven. Toch werd er destijds weinig aandacht besteed aan deze verschrikkelijke gebeurtenis. Sinds 2017 wordt het Vergeten Bombardement jaarlijks herdacht in Park 1943. OPEN doet live verslag tijdens de herdenking. Er is een gedicht, een audiovoorstelling met verhalen van overlevenden en een toespraak van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Amerikaanse bommenwerpers wilden op 31 maart 1943 een aanval uitvoeren op de haven- en scheepsbouwinstallaties in Rotterdam-West. Zij misten hun doelwit en legden ongewild een deel van Delfshaven in puin. Naast de honderden doden, werden er ook 16.000 woningen, scholen, kerken, winkels en een klooster verwoest. Het verwoeste gebied werd begrensd door het Marconiplein, de Mathenesserweg, de Rösener Manzstraat, de Van Duylstraat, de Rosenveldstraat en de Blokmakerstraat.

De afgelopen jaren maakten wij al verschillende reportages over Het Vergeten Bombardement. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

Jan Polet
Jan Polet is initiatiefnemer van deze herdenking van ‘het vergeten bombardement’. Zijn vrouw verloor haar vader. We spraken hem en zijn vrouw vorig jaar. Bekijk hier de reportage.

Bob en Piet
Bob en Piet maken in 1943 bewust het bombardement rond het Marconiplein en de Schiedamseweg mee. De twee ontsnappen afzonderlijk ternauwernood aan een familiedrama. De mannen komen jaren later samen in een werkgroep en zetten zich in voor een monument voor het Vergeten Bombardement.

Historicus Ferrie Weeda
Historicus Ferrie Weeda duikt in de geschiedenis van het Vergeten Bombardement. Waarom herdenken we precies? En waarom is dit een ‘vergeten bombardement’?

Lenie van Schie
Voor de herdenking van het Vergeten Bombardement op 31 maart 2021, spreken we met een aantal overlevenden van deze gebeurtenis. Zo ook met Lenie van Schie, die tot op de dag van vandaag emotioneel wordt bij het praten over deze periode uit haar leven.