010nu weekoverzicht: Tineke stemt als eerst, Rotterdamse staatsieportretten en is de Rotterdamse jeugd preutser?

De afgelopen week stond in het teken van de verkiezingen. Op woensdag 15 maart konden de Rotterdammer weer naar de stembus om een keuze te maken voor de leden van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en het algemeen bestuur van het waterschap.

In Rozenburg is het Tineke die als eerste haar stem uitbrengt in het stembureau in muziektheater de Ontmoeting. Al vijf verkiezingsdagen is Tineke portier tijdens het stemmen op deze locatie. “Dat betekent dat ik hier al om vier uur vannacht was, want dat kunnen de stembussen gebracht worden. De andere spullen zijn er dan allemaal al. Gelukkig waren ze er al om tien over vier. Dus ik was niet voor niets zo vroeg gekomen. Ik dacht eerst: ‘Ik kan nog even terug naar bed tot half zeven als de bemanning komt.’ Maar dat kan helemaal niet, want ik moet echt op de stembussen passen. Die moeten strikt bewaakt worden.”

Ook jonge Rotterdammers vinden het belangrijk om gehoord te worden tijdens de verkiezingen. We gingen langs bij drie stembureaus langs om de jonge kiezers te vragen wat ze daar brengt. Waarom is het stemmen zo belangrijk?

Uiteindelijk deelden we hier de voorlopige uitslagen met jullie.

De BoerBurgerBeweging harkte 8 zetels binnen in Rotterdam. In dit artikel lees je hun reactie.

Verder werden deze week Rotterdamse King & Queens vastgelegd op chique staatsieportretten in de aanloop naar Koningsdag toe. De portretten zijn tussen 18 en 28 april te zien op de vlaggenmasten aan de boompjes. Deze portretten zijn bedoeld om een warm welkom ter bieden aan alle Rotterdammers uit alle wijken van de stad, volgens Iris Kerst, Secretaresse Vlaggenparade Rotterdam.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een onderzoek gepubliceerd over seksualiteit. Zo blijkt dat ouderen van 75+ tegenwoordig meer seksueel actief zijn dan voorheen, terwijl jongeren juist minder seksueel actief dan voorgaande jaren. Vooral bij jongeren tussen 16 en 25 jaar is een daling te zien. Ouderen zijn relatief langer bij elkaar, terwijl jongeren vaker eenmalige seks hebben.
Er kunnen dus verschillende redenen voor zijn; vaste relaties vs singles, vrije seks vs preutsheid, live daten vs online daten en ga zo maar door. We zijn nieuwsgierig wat de oudere en jongere Rotterdammers hiervan vinden en gingen de straat op om dit te vragen.