010nu Weekoverzicht: Wonen in een tuinhuis, slechte voetbalvelden en Rotterdammers zijn klaar met 010 tegen 020

Deze week gebeurden er weer vanalles in onze stad: Er vloog uit het niets een auto in brand en er waren festivals en exposities. Daarnaast waren er ook zorgelijke berichten over de Rotterdamse woningvoorraad.

Zo kwam de Rekenkamer Rotterdam erachter dat de Woonvisie, het woonbeleid van de Rotterdamse gemeenteraad, is onderbouwd “met wankele cijfers”. Volgens Recht Op De Stad wordt er door de gemeente ook vrijwel niets gedaan “met signalen uit de samenleving”. Dat zorgt ervoor dat er de komende tijd veel meer dure woningen worden gebouwd in plaats van goedkopere woningen, en juist die goedkope huizen zitten Rotterdammers op te wachten.

Andere oplossingen
OPEN Rotterdam ging niet alleen de straat op om te vragen wat Rotterdammers daar nou eigenlijk vinden, we spraken ook met Nina. Zij is, omdat ze geen huis kon betalen in de stad, in een tuinhuis gaan wonen. “Ik had vijf baantjes tegelijk om alles te kunnen betalen”, vertelt Nina. “Er bleef helemaal geen tijd meer over om mezelf te ontwikkelen.” Inmiddels heeft Nina voor 6000 euro een kleine oase in Schiebroek. Daar woont ze op 25 vierkante meter, maar wel met een grote tuin.

Veld vol gaten
Voetbalclub Steeds Hooger verhuisde na 64 jaar, in goed overleg met de gemeente, van locatie. Het nieuwe complex zit vol grote problemen: De velden zijn in slechte staat en de lichtmasten werken niet. Met het aankomende seizoen is het te laat om het veld nog te vervangen. “Zo kunnen we onze leden niet goed faciliteren. Wellicht kunnen ze dadelijk nog maar één keer per week trainen”, vertelt Richard van Steeds Hooger. De gemeenteraad heeft het ook over de situatie van de club gehad, maar is tot op heden nog niet op een besluit gekomen.

010 tegen 020
Zangeres Sophie Straat werd tijdens een optreden bij de Nacht van de Kaap bekogeld met bier tijdens het zingen van haar nummer Geluk. Het lied gaat over gentrificatie en het feit dat ze geen woning meer kan vinden in Amsterdam. Maar die stadsnaam zette kwaad bloed bij een deel van de Rotterdammers in het publiek. Wij vroegen aan Rotterdammers of het niet eens tijd is om de eeuwige strijd tussen Rotterdam en Amsterdam te laten gaan.