100.000 gratis zelftesten voor kwetsbare Rotterdammers

Om het ook voor Rotterdammers met een kleine portemonnee mogelijk te maken een coronabesmetting op het spoor te komen, stelt Gemeente Rotterdam vanaf donderdag 27 januari 100.000 zelftesten beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen.

‘Test jezelf voordat je bij iemand op bezoek gaat of als je klachten hebt die horen bij het coronavirus’. Dit zijn voorbeelden van situaties waarin de Rijksoverheid oproept om een zelftest te gebruiken. Het klinkt simpel, maar voor mensen met een laag inkomen is het niet zo vanzelfsprekend om elke keer drie euro neer te leggen. Via verschillende Rotterdamse welzijnsorganisaties, gemeentelijke loketten en bij sociaal distributiecentrum Shareaty kunnen zij nu gratis aan zelftesten komen. De testen worden door de instanties verstrekt en kunnen niet door Rotterdammers die in aanmerking komen zelf worden afgehaald.

Rotterdam als eerste
Door de gratis zelftesten sinds deze donderdag te verstrekken, is Rotterdam de eerste grote stad die gebruik maakt van de zelftesten die het Rijk beschikbaar stelt aan 352 gemeenten voor mensen met een krappe beurs. De gratis zelftesten zouden eigenlijk pas half februari arriveren, maar omdat de nood in Rotterdam volgens wethouder Armoedebestrijding Michiel Grauss hoog is, heeft de gemeente een vrachtwagen gestuurd om de zelftesten alvast op te halen.