100 jaar Graaf Florisstraat: bewoners vieren eeuwfeest in ‘sociaal’ en ‘betrokken’ straat

Ter ere van de 100e verjaardag van de Graaf Florisstraat in Rotterdam-West organiseren bewoners afgelopen zaterdag een speciaal eeuwfeest. Met taart, een springkussen, een pubquiz en meer wordt de saamhorigheid in de straat gevierd met bewoners én oud-bewoners.

Jong en oud is aanwezig bij het eeuwfeest in de straat. De straat, die een eigen website én eigen vereniging heeft, is gezellig druk. De geur van versgemaakte pizza’s en samosa’s hangt in de lucht en biertjes worden in overvloed getapt. De sfeer zit er goed in.

Karakter van de straat
Nina Huygen, voorzitter van de Vereniging Ter Bevordering (VTB), vertelt over de voorbereidingen van het eeuwfeest: “We zijn al voor de jaarwisseling begonnen met de voorbereidingen voor vandaag en het is echt iets wat we samen met de straat doen. We hebben een hardloopwedstrijd van 100 meter, een springkussen, taart, live muziek en meer! En er zijn niet alleen huidige bewoners aanwezig vandaag, ook oud-bewoners en oud-leden van de vereniging zijn hier om het feest te vieren. Er zijn zelfs oud-bewoners helemaal uit Antwerpen speciaal naar toe gekomen.”

Het zegt veel over het karakter van de straat, aldus Nina: “Als ik de straat in één woord zou moeten beschrijven, is dat betrokken. En culinair! En muzikaal! Dat zijn er alweer drie, maar ze kloppen wel met de straat.”

Bewoners Sander en Eileen, die al zo’n 12 jaar in de straat wonen, sluiten zich hierbij aan: “Ja, dit is echt een hele sociale straat.” Ook Benji, een Zwitser die zich sinds zes jaar een van de 538 bewoners van de Graaf Florisstraat mag noemen, herkent het sociale karakter van de straat: “Ik voelde me al heel gauw welkom in deze straat. Zo’n feest al vandaag laat dat ook zien. Dit heb je niet in Zwitserland hoor!”

De Telegraaffloris
Verderop zit Jeep Brongersma met zijn vrouw Saar en zoon Take. Jeep is oud-voorzitter van de Vereniging Ter Bevordering en is 15 jaar geleden verhuisd van Rotterdam naar Arnhem, maar voor vandaag speciaal aanwezig op het eeuwfeest: “Iedereen in deze straat heeft ook echt een hart voor de straat. Er wonen dan ook alleen maar mensen die bij de straat passen.” Op de vraag wat ‘bij de straat passen’ dan betekent, heeft Jeep een duidelijk antwoord: “Je past hier als je open-minded bent en echt met elkaar wilt leven.”

Dat de straat met elkaar leeft wordt duidelijk uit de vele activiteiten die worden georganiseerd door het jaar heen, allemaal te lezen in de straatkrant, De Telegraaffloris. Zo is er bijvoorbeeld een tekenclub, initiatieven om samen te tuinieren en de Floriscoop, waarbij bewoners culinair worden verwend tijdens het kijken van een film.

Voor Jeep en Saar houdt de straat altijd een speciaal plekje in hun hart: “We missen dit wel in Arnhem, zo’n gevoel voor een straat. Onze kinderen wonen hier in Rotterdam, en telkens wanneer we in de stad zijn bezoeken we nog even onze oude straat.”