1100 omgewaaide bomen blijven in Kralingse Bos: ‘Wie wat meeneemt krijgt boete voor stroperij’

Storm Eunice en storm Franklin hebben afgelopen twee weken veel schade aangericht in het Kralingse Bos. Er zijn in zo’n 1000 tot 1100 bomen omgevallen tijdens en na de storm. De vraag is: wat gaat er nu met het hout gebeuren? “Het wordt in iedergeval geen openhaardhout. Dat is niet circulair”, aldus Peter van Druten van de gemeente Rotterdam.

De ochtend na de storm is de gemeente begonnen met de inventarisatie van de schade in het bos. Gezien de grote van de schade werd eerst de Prinses Beatrixlaan gedeeltelijk veilig gemaakt. Tijdens deze werkzaamheden zijn ook de belangrijkste doorgaande fietspaden veilig gemaakt en opengesteld. Volgens Van Druten moet er aan een goed plan gewerkt worden om de werkzaamheden overzichtelijk en veilig te houden. “Er staan nog veel bomen op omvallen of ze zijn dusdanig beschadigd dat deze omgezaagd moeten worden. De omgevallen bomen liggen niet veilig en moeten door professionals weggehaald worden”

De gemeente probeert in het Kralingse bos circulair te werk te gaan. Al het hout dat op de grond valt of tijdens werkzaamheden in stukken gezaagd wordt blijft in het bos. “Voor een gezond bos is dood hout van belang”, vertelt Van Druten. “Maar door de grote hoeveelheid van hout kan niet alles in het bos blijven”. De gemeente is bedenkt ideeën over hoe het hout verwerkt kan worden. Eén ding is in elk geval zeker; het hout zal niet worden aangeboden als openhaardhout. “Dit gaat in tegen de circulaire ambitie en klimaatdoelstellingen van Rotterdam.”

Het is verboden om zelf hout mee te nemen uit het Kralingse bos. Allereerst omdat het nog niet veilig is om in de vakken waar het hout ligt rond te lopen. Daarnaast heeft het hout een belangrijke ecologische functie die door het weghalen verstoord kan worden. “Het hout is onderdeel van het bos en noodzakelijk voor een levende bodem, voor de ontwikkeling van zwammen en schimmels en een schuilplaats voor nestgelegenheid voor zoogdieren en vogels.” vertelt Van Druten. Wie toch een poging waagt en betrapt wordt op het weghalen van het hout, kan beboet worden voor kleine stroperij. “We roepen mensen dan ook op om het hout te laten liggen. Zo kunnen onze medewerkers en vrijwilligers het hout op een juiste wijze verwerken voor het bos.”