‘Tarwewijk, the movie’ vertelt het verhaal van de wijk: ‘Thuiskomen in de Tarwewijk’

De afgelopen zeven maanden stond de Tarwewijk in het teken van acteren, filmen en monteren. Het eindresultaat mogen alle Rotterdammers bekijken op donderdag 14 september. Om 20.00 uur gaat ‘Tarwewijk, the movie’ in première bij de openluchtbioscoop Millinxpark.

Toen Stichting Wijkcollectie verhalen uit wijk verzamelden om deze toe te voegen aan het nieuwe wijkerfgoed, kwam naar voren dat veel Tarwewijkers trots zijn op hun ‘plekkie’. Alleen vonden ze het jammer dat er zoveel negatieve verhalen over de Tarwewijk de ronde doen. Zo kwam Stichting Wijkcollectie op het idee om een film te maken, met en voor de bewoners. Ook het Huis van de Wijk Millinxparkhuis sloot aan. Eerst werd er via verschillende kanalen een oproep gedaan om mee te werken aan het filmproject. Iedereen mocht hierbij zelf aangeven of ze voor of achter de camera wilden helpen. Zeven maanden lang kwamen de makers bij elkaar om aan het project te werken. Uiteindelijk maakten 60 Tarwewijkers deel uit van de cast en crew.

Of eigenlijk 59 Tarwewijkers. Dominique Bartali sloot wel aan maar is geen bewoner van de wijk. Ze reageerde op de oproep en kent deze buurt vanwege haar werk. Toen ze op verschillende momenten in haar loopbaan rondliep in de Tarwewijk, had Dominique het idee dat er veel meer uit de wijk te halen was. Dominique: ‘De wijk is gevuld met kunstenaars en creatievelingen en er zijn echt heel veel leuke plekjes.’ Met dit project ziet ze dit idee ook werkelijkheid worden. Dominique werkte mee aan het script, bediende de camera, figureerde en regisseerde. Ze werd warm ontvangen door de Tarwewijker en is heel trots op wat ze samen gemaakt hebben. “Dit is het leukste, mooiste en liefste project dat ik ooit heb gedaan.”

Op donderdag 14 september zal Dominique schitteren op de rode loper, naast alle andere makers van deze korte, ongesproken Tarwijkse productie. De dresscode is Tarwewijk Chique en hoewel dit voor Dominique nog een groot vraagteken is, denkt ze wel dat hierbij glitter aan te pas komt. Voor degene die benieuwd zijn naar wat voor film ze te zien krijgen zegt ze: “De film heeft een vrolijke noot, het thema is: Thuiskomen in de Tarwewijk. De wijk is leuk en gezellig en de film laat zien dat iedereen zich hier welkom mag voelen en ook zo wordt onthaald.”